България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Методиев: Тежките проблеми на образованието у нас са свързани с учебното съдържание

Нужно е матурата да бъде по-строга към учениците

16.02.2015 | 12:34 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Методиев: Тежките проблеми на образованието у нас са свързани с учебното съдържание

Рейтинговата система на университетите трябва да се усъвършенства. Това заяви доц. Веселин Методиев, историк, политик, зам.-министър председател и министър на образованието и науката в правителството на Иван Костов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него нужно е да се привлече и вниманието на младите хора, а заради това висшите учебни заведения трябва да положат усилие.

"Трябва да се довърши приемането на закона за образование и след това да се направи новата система в учебното съдържание и програми. В самите класове на българското училище. Там трябва да се положат усилия от рано децата да търсят своя занаят." - обясни доц. Методиев

Нужно е още в началното си образование, децата да са опитали различни видове занаяти и извънкласни дейности, смята доц. Методиев.

"Например в седми и осми клас децата казват - "аз искам да пея.", да но те ще разберат, че не могат да пеят и, че това не е тяхната бъдеща работа. Трябва по-от рано да се пресяват." - обясни доц. Методиев.

Тежките проблеми в българското образование са свързани с учебното съдържание, смята доц. Методиев. По думите му там има разбалансирана система и прекомерно много знания за всички, които не са постижими от децата. Не може всички да станат добри физици и математици или историци, подчерта бившият ресорен министър. Програмата се нуждае от преоценяване, допълни той,

"Това всички ще има смисъл, ако матурата стане по-строга към учениците, защото сега е много лека." - подчерта доцентът.

Правенето на текст е мислене, а не copy-paste, което е роля на висшето образование, допълни доц. Методиев.

Чуйте коментара на Веселин Методиев за образователната реформа в Сутрешния блок на България Он Ер в следващото видео: