България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсва ясен фокус при дебата по пенсионната реформа, смята Лидия Шулева

Нужно е точно дефиниране на проблемите в сектора

17.10.2014 | 11:38 Редактор: Ирина Георгиева
Липсва ясен фокус при дебата по пенсионната реформа, смята Лидия Шулева

При целия дебат по пенсионната реформа липсва ясен фокус и точно дефиниране на проблемите, които стоят пред сегашния модел. Тази теза застъпи бившият социален и икономически министър Лидия Шулева в Сутрешния блок на България Он Ер. По нейни думи на дневен ред трябва да се постави и финансовата страна по този въпрос. 

"Ще кажа две цифри. Около 10 млрд. лева е бюджетът на НОИ (9 млрд. и половина), което е една трета от държавния бюджет. 60% от тези пари, които отиват за пенсии се плащат от данъкоплатците през държавния бюджет. Само около 40% от парите за пенсии се покриват от осигурителни вноски и това е картината, пред която трябва да се изправим ясно, да видим за какво става дума и какви са отношенията във финансирането на тази система, защото всички въпроси и тези, които ще се поставят на обсъждане трябва да се съобразяват с въпроса как и от къде ще се намерят пари за финансиране на пенсии." - коментира Шулева. 

В края на 2013 г. дефицитът в системата е бил 8%, а в момента е почти 70%, съобщи Шулева. Според нея има няколко причините за тази дупка: 

"Една от причините е намалението на осигурителните вноски текущо в годините. Това неминуемо води до липса на пари в системата. Беше с цел изсветление на икономиката, но този успех не беше постигнат, защото и сега работодателите отчитат над 30% сив сектор. Този ефект продължава да тежи на системата като един източник на допълнително средства." - коментира Шулева. 

Шулева обясни и логическата връзка между различните компоненти в системата: 

"Казах, че осигурителните вноски намаляха като процент. В момента има желание от страна на работодатели и икономисти за още по-голямо намаляне на осигурителните вноски. На лице е и нежелание от страна, както на работодатели, така и на работници да внасят осигурителните вноски и двете страни предпочитат да ги "икономисат". Работникът да получи малко по-висока заплата, а работодателят да спести разходи. Всичко това води до по-малко пари в системата, които трябва да бъдат компенсирани. Кои са източниците на компенсиране - единственият източник е бюджетът, но това не означава данъци. Дали ще се повишат данъците, което е също неприемливо или ще бъдат спрени други средства от държавата. Това е въпросът, който трябва да бъде поставен на дневния ред." - подчерта Шулева. 

Ранното пенсиониране е голяма тежест за системата, смята бившият социален министър. Според нея обаче трябва да се уточни как и по какъв начин ще се осигури заетост на тези хора. 

"От една страна настояваме за премахване на ранното пенсиониране и за оставане по-дълго на пазара на труда, а от друга страна къде са работните места? Какво става с работодателите и какво е тяхното отношение към хората в по-напреднала възраст?" - попита Шулева.