България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Татяна Буруджиева: Партиите бързо да уточнят какъв ще е форматът на правителството

ГЕРБ трябва да предложи формат за следващия парламент

06.10.2014 | 10:27 Редактор: Ирина Георгиева
Татяна Буруджиева: Партиите бързо да уточнят какъв ще е форматът на правителството

Нужно е партиите бързо да уточнят какъв ще е формата на правителството и да започнат да работят. Зад тази теза застана политологът Татяна Буруджиева в Сутрешния блок на България Он Ер на 6 октомви 2014.

Според Буруджиева ГЕРБ е силата, която има най-голямо влияние и която трябва да предложи формат за следващия парламент,.

Отново наблюдаваме стабилна последователност на избирателите на ДПС, а прогнозите за неуспех на Атака отново са грешни. Най-силно "наказаната" партия е БСП и за това тя трябва да намери пътя към промяна, допълни Буруджиева.

"Големият проблем ще бъде действително кой, как ще подкрепи едно правителство и каквo ще бъде то. Тези притеснения са не само за гражданите, а и за външните ни партньори. Много е важно какво ще представлява правителството. Много е важно сравнително бързо партиите да се уточнят какъв ще бъде форматът на правителството, кое ще бъде то и кои партии ще го подкрепят.

След това ще бъде сравнително лесно. Казвам  сравнително лесно, защото в един парламент с 8 политически сили винаги ще намерят начин да се подкрепят по една или друга причина, поради различните програми.

Винаги политическите решения имат възможност да съберат подкрепа и да има основание за тази подкрепа. Но как да се формира правителство - това е големият въпрос?" - обясни Буруджиева.

Според Буруджиева на тези избори нямаше печеливши.

"Обикновенно казваме, че печелят или гражданите, или някои от политиците, или демокрацията. На тези избори няма печеливши и има тежки уроци, които трябва да учим." - заяви Буруджиева.

Пълният коментар в следващия видео материал: