България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Доц. Анна Кръстева: Трудно постигане на консенсус относно формирането на правителство

Тези избори са ярка, дълбока, радикална критика от страна на гражданите
Публикувана: От:

Още по темата

 

Трудно постигане на консенсус относно формирането на коалиции в 43-тото НС и нови избори в обозрим период. Такава прогноза направи политологът доц. Анна Кръстева в Сутрешния блок на България Он Ер на 6 октомври 2014.

По нейни думи тези избори са "ярка, дълбока, радикална критика от гражданите, както към управлението, така и към политическите елити".

"Изборът показа голямо отдалечаване между граждани и елити. Самите политици не направиха абсолютно нищо по време на кампанията да намалят това разстояние." - коментира доц. Кръстева.

Доц. Кръстева сравни политическата ситуация у нас с кризата в Италия. Припомняме, че на 28 септември осъденият лидер на „Народ на свободата“ Силвио Берлускони оттегли министрите си от управляващата коалиция, с което на практика се опита да свали и правителството на премиера Енрико Лета малко преди последният да поиска вот на доверие в парламента. По този начин Берлускони хвърли в хаос третата по големина икономика в еврозоната, предава Reuters. В момента Лета търси спешна подкрепа да закрепи парламента.

"Италия върви доста смело по пътя на едни рискови реформи. Ще видим резултатите. Това е, което се очертава, но ребусът наистина е труден. Много лесно е да кажем - задънена улица и да вървим към нови избори. Не малко политици ще ни накажат, че не сме гласували правилно и да отидем към нови избори и посред зима представям си какво би било това." - обясни доц. Кръстева.

Според политолога трябва ясно да се каже скорошни избори до какво ще доведат.

"Има разлика между броя партиите и вида на партиите. Тук говорим, че ще се вкарат, ако непрекъснато елитите вървят към дестабилизиране на системата. Нейната стабилност е в техните ръце, а не в нашите ръце. Това трябва да се разбере. Ще се вкарат антисистемни партии, защото може да има малки партии, които изразяват интереси за едни определени групи от хора." - коментира доц. Кръстева.

Има ярка заявка да се сменят две неща - елитите и начина на управление, подчерта политолога.

"Гражданите виждаме вече пълната липса на политики в краткосрочен план. Пълната липса на визии и наказваме политиците."  - добави доц. Кръстева.

Гражданите раздробиха по този начин политическата сцена, защото от никъде не чуха разумни оферти за стабилно управление, подчерта доц. Кръстева. Още от коментара й в следващия видео материал:

 

Коментари ( 0 )