България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Продължават разговорите на хлебопроизводителите с веригите

Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите в България в Сутрешния блок на България он ер

16.04.2014 | 10:38
Продължават разговорите на хлебопроизводителите с веригите

Мариана Кукушева коментира проблемите с големите вериги в интервю за Йоанна Николова в Сутрешния блок на България он ер на 16 април.

Отношенията с хипермаркетите за корекция в Закона за защита на конкуренцията

Водихме дълги разговори с веригите и дори създадохме нещо като етичен кодекс, това обаче бе недостатъчно да рамкираме отношенията си, призна Кукушева. Предложихме минимална промяна в сравнение с първоначалния замисъл, касае определение за пазарна сила. То се отнася и до двете страни на търговския процес - доставчик и производител. Засега това определение взривява редиците на търговските вериги и тази бурна реакция ни притеснява. Определението касае пазарното присъствие на търговски фирми с оборот над 200-250 млн лв за изтеклата година. Засега това определение е дискусионно.

Вторият акцент в закона, който се разгледа на първо четене, е публичното оповестяване на типовите договори на сайта на Агенцията за безопасност на храните или на сайта на МС, МИЕТ или на Комисията за защита на конкуренция, това е без значение за нас. Тази мярка няма да навреди на конкуренцията - напротив, смята Кукушева. Целта е да направим както е в белия свят, в бялата пазарна икономика, да пазим доставната цена на продукта и да не позволяваме нито един продукт, произведен в България да се продава под себестойност в която и да било верига.

Кукушева опроверга информациите, че хлебопроизводители изтеглят от големите вериги свои продукти. Тя обясни, че колеги от Бургас и Кърджали не могат да си позволят да нарушат европейското и национално законодателство - да продават под себестойност.

Целият разговор - във видеото.