Huawei изпревари Apple и зае второ място по продажба на смартфони

Китайската технологична компания е с пазарен дял от 16%

01.08.2018 | 14:27 Редактор: Тодор Петров
Huawei изпревари Apple и зае второ място по продажба на смартфони

Китайската технологична компания Huawei Technologies изпревари Apple и си извоюва втора позиция по глобални продажби на смартфони през второто тримесечие. Тя се нареди веднага след Samsung Electronics, затвърждавайки растежа на китайските конкуренти, съобщи Bloomberg.

Huawei е продала 54,2 млн. телефона през тримесечието, с 41% повече спрямо година по-рано, с което изпревари производителя на iPhone за първи път, сочат данни на компанията за пазарни проучвания IDC.

На телекомуникационния гигант се пада пазарен дял от около 16% в сравнение с 21% за южнокорейската Samsung и 12% за Apple. Xiaomi и Oppo, и двете от Китай, се озоваха извън топ пет.

Китайските производители на смартфони разширяват влиянието си, докато пазарните им дялове растат на вътрешния им пазар и осъществяват експанзия в чужбина. Huawei се насочи към Европа и Африка, след като не успя да пробие на големия американски пазар. 

Apple пък продава смартфоните си на по-високи цени от своите конкуренти и печели от услуги като iTunes, които ѝ помогнаха да надмине очакванията за финансовите си резултати за тримесечието.

"Значението на факта, че Huawei изпревари Apple това тримесечие не трябва да бъде подценявано. Това е първият път от седем години, в който Samsung и Apple не държат първите две позиции. Отлъчването на Huawei от САЩ я принуди да увеличи усилията си в Азия и Европа, за да постигне целите си", коментира Бен Стантън, старши анализатор в Canalys. 

Четете повече в Investor.bg

Снимка: Pixabay