YouTube ще плаща съдебните разноски за нарушени авторски права

Това обаче ще важи само за шепа потребители

20.11.2015 | 17:31 Редактор: Ирина Георгиева
YouTube ще плаща съдебните разноски за нарушени авторски права

Собственикът на YouTube Google заяви, че ще го финансира с до 1 млн. долара за съдебни такси на някои създатели на авторско съдържание, които са получили уведомление за премахването им на материали от електронната среда, пише BBC. Гигантът ще помага на създателите на съдържание, за които се смята, че са станали жертва на несправедливи обвинения от страна на правоносителите.

YouTube ще се намесва само, ако избраните потребители използват чуждо съдържание по силата на закона за "честно използване" - позволява използването на материали без да се плащат авторски права, когато става дума за коментар, критика, новина или пародия. Въпреки това компанията призна, че само шепа хора са избрани да се възползват от тази подкрепа.

Притежателите на авторските права могат да правят искане до Google - или други сайтова - да се сваля съдържание според Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Правоносителите имат право да подават сигнали, че даден клип е нарушил авторските им права. При три нарушения, които са потвърдени, каналът са закрива. Понякога обаче правоносителите злоупотребяват или стават технически грешки. Потребителите могат да обжалват, но се стига до съдебни дела, на които разходите са скъпи.