Apple спечели патентно дело срещу Samsung

Коментар на Ивон Ман за телевизия Bloomberg от Хонконг

18.09.2015 | 14:14 Редактор: Георги Стоянов
Apple спечели патентно дело срещу Samsung

Това беше съперничество, продължило 4 години – съдебни спорове, битка, може да кажем. Това е много важна победа за Apple, не е ли така?

Ивон Ман: Да, Apple имат малко повече сух барут тук срещу конкурента си Samsung. Само да ви дам перспектива.

През май 2014 Apple спечели дело. Сумата, която Samsung трябваше да плати беше в размер на 120 милиона долара.

Още по темата

По това време обаче съдията каза, че паричните обезщетения са достатъчни. Той отхвърли искане , според което Samsung трябваше да премахне някои от тези патентовани характеристики от телефоните си.

Характерситиките, за които става въпрос са, приплъзването за отключване на телефона, функцията за автоматично коригиране на грешки, както и бързите връзки, с които всички сме запознати.

Така че сега, след като Apple успя да обжалва това решение, Samsung може да се окаже принуден да промени своите продукти по отношение на тези характеристики.

Apple твърдяха и преди, че ако те не могат да контролират тези патенти, те ще изгубят пазарен дял, както и репутацията си като иноватори.

Така че тук има сериозни последствия. Някои казват, че това е добър прецедент.

Ок, добър прецедент предполагам за Apple, но не и за Samsung и може би не и за други производители на смартфони.

Ивон Ман: Да, интересно е, че този случай беше Apple срещу Samsung. Но също така имаме Google, HTC, LG и всички те подкрепяха корейския производител.

Те казват, че това решение за тези патенти може потенциално да даде на собственици на патенти некоректно конкурентно предимство.

Това решени обаче може да се окаже и мощен инструмент. Способността да блокирате употребата на изобретение може да увеличи цената за извънсъдебните споразумения.

Спомнете си Apple постигна споразумение с HTC, което включваше тази клауза, забраняваща клонирането на дизайна.

Така че това решение насърчава сключването и на други подобни споразумения с други производители на смартфони, например китайската Xiaomi, които се опитват да навлязат на американския пазар Анджи.