Как Дейвид Летерман промени пейзажа на вечерните шоута

Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony

20.05.2015 | 14:31
Как Дейвид Летерман промени пейзажа на вечерните шоута

Как Дейвид Летерман промени пейзажа на вечерните шоута - коментар на Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony и бивш президент на CBS - ексклузивно за Bloomberg TV.

Дейвид Летерман спусна завесата на вечерното си шоу, което се излъчваше в сряда. Това е краят на невероятната 32-годишна кариера на водещия на топ шоуто. Но да говорим за началото му с човека, който го лансира през 1993 - Хауърд Стрингър. Стрингър беше президент на CBS и той пусна Late Show в програмата. Говорих с него по-рано днес ексклузивно за Bloomberg TV. Попитах го дали лоялната на Летерман аудитория от NBC ще го последва в CBS?

Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony:

Казах си, че той ще работи много добре в CBS, дори още по-добре. Никога не съм имал съмнения за часа. Видях, че в този час нямаме нищо - един празен час, който пълнехме с обичайните филми и сериали, но нямахме нищо, което може да се конкурира с Дейвид Летерман. Казах си, че за нас това е възможност, която не бива да пропускаме. Никога не сме се тревожели за детайлите.

 

Още по темата

Вие предложихте на Дейвид Летерман 42 млн долара, за да се премести от NBC в CBS. Някои афилийти изразиха притеснения, че ще им паднат повторенията, които им носеха много пари. Как ги убедихте в икономическия смисъл на решението си и колко време мина, докато CBSизлезе на печалба с инвестицията в Летерман?

Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony: Нямам представа колко време ни отне да излезем на печалба. Това беше толкова отдавна. И много вода изтече оттогава. Афилиейтите като цяло разбираха защо преследваме Дейвид Летерман. Не съм имал никакви трудности. Алифийтите не бяха чак толковав ядосани.

 

Вие казахте наскоро, че искате Дейвид Летерман заради богатата история на CBS като канал, който предлага новини и развлекателин програми. Това ли беше аргумент на сделката?

Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony: Не знам дали това е било аргумент на сделката. Помогна обаче. Той е горд човек. Много знаеше за канала. Fox не бяха силни тогава, нямаше го и Bloomberg. Така че за него CBS беше очевидния избор. Имахме дълъг списък от имена-икони, в които беше и той. Затова като му го казах в залата, пред всички, видях как засия. Мисля, че беше съгласен. Това обаче не беше причината да дойде при нас. Не знам какви са били мотивите му.

 

Още по темата

Стана ли ясно в някакъв момент по време на преговорите, че може да реши да се върне пак при NBC?

Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony: Повече се тревожех за Рупърт Мърдок. Рупърт, както открихме по-късно, беше много убедителен. Изгубих доста битки с него. Рупърт спечели доста битки. Знаех, че може да бъде страхотен противник и не знаех какво ще извади от ръкава си и ще му го предложи. Но мисля, че Дейвид Летерман искаше да е в тези канали. Не вярвах да си смени решението.

 

Какви бяха първите ви впечатления от Дейвид Летерман, когато го видяхте?

Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony: Добре го познавах. Той беше познато лице. Много е умен, много оригинален, с много добро образование, с голямо въображение. С голямо чувство за хумор. Много бях гледал предаването му и той ми напомняше за Дейвид Фрост и Джон Клийз - макар че едва ли му беше приятно. Познавах го - даже съм ходил в Индианаполис, откъдето е той. Той имаше дълбоко, зряло чувство за хумор. Със сатирата, която принадлежеше по принцип на CBS, защото това е зрял, умен канал.

Имаше ли значение тогава, че Джей Лено постоянно изпреварваше Дейвид Летерман по рейтинг?

Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony: Не. Не знам. Не. Това е друг хумор, за различна аудитория. Знаех, че е аудиторията е много подбрана, интелигентна публика, добра за рекламодателите. Но тогава не мислех за това, защото ние тръгвахме от нулата, за да стигнем до оценка 9 от 10. Мног обях доволен и шоуто много ми харесваше. В края на краищата, когато правиш програмата на един канал, не можеш да отчетеш всичко. Питаш се дали каналът има нужда от това, дали ще е добро за него и аудиторията. Така си мислех за него и той не ме разочарова. Никога не е разочаровал.

 

Още по темата

Как оценявате сегашния пейзаж на късни шоута, намалиха ли си влиянието заради кабелните телевизии или заради телевизията on-demand?

Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony: Сега всичко е фрагментирано, има повече конкуренция. Имаме толкова голям избор и когато можете да гледате Дейвид Летерман при поискване, вечерните шоута се промениха. Смятам, че една промяна, която ще ни липсва с Дейвид е, че той слушаше гостите си. Връзката му с госта го правеше уникален.

Ако забележите хората, които са били тази седмица гости - Адам Сандлър или Том Ханкс - това са хора, които оценяват разговора си с Дейвид Летерман, знаят, че ще е смешно, но и смислено. Той ги караше да са постоянно нащрек, защото ги слушаше и разбираше и това го прави много специален. Това се постига трудно. Може да си седите на стола и да сте смешен и забавен, но работата ви е да събирате гости.

Веднъж обядвах с Джони Карсън, бяхме само двамата. Това беше най-забавния обяд, който съм имал. Попитах го как го правите? А той ми каза: имам гост пред себе си. Смятам, че Дейвид Летерман го разбираше.

Дейвид Летерман сигурно ще гледа това интервю на Bloomberg TV. Има ли нещо, което искате да му кажете?

Хауърд Стингър, бивш председател на борда на Sony: Ще ми липсва много. За мен беше чест и привилегия да съм свързан с него. Много го обичам. Той е един от най-хубавите хора, с които съм работил. Мисля, че каналът спечели много от присъствието му и знам, че той стана част от списъка с икони на великите имена от историята на CBS.

 


коментирай >
Още от Техно
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма