Студенти от Алма Матер с отличие в състезанието по право на ЕС

За първи път отбор на СУ стига до полуфинал

01.03.2019 | 10:05 Редактор: Ралица Братанова
Студенти от Алма Матер с отличие в състезанието по право на ЕС

Отборът по право на Софийския университет успя да заеме престижното трето място в състезанието по право на Европейския съюз.

Участниците в него споделиха пред Bulgaria ON АIR, че за първи път отбор на Софийския университет стига до полуфинал. Състезанието се провежда на английски и френски, като съдиите могат да задават въпроси и на двата езика. На първо място е Колежът на Европа в Белгия, на второ Швеция и на трето България.

"Казусът е съставен от три въпроса, които се задават от Национален съд към съда на ЕС, свързани с тълкуването на правата на Съюза", обясни студентът Александър Лешев относно въпросите, с които са преборили конкуренцията.

Студентката Мария-Магдалена Маркова сподели, че според статистиката на състезанието ежегодно участват между 80-100 отбора, които предават анонимни писмени защити. Тя допълни, че цялото състезание се провежда анонимно с цел да се избегне симпатия на съдии към даден отбор и най-добрите продължават към финалите.

"Ние продължихме с една доста добра оценка, даже по-добра от Колежа на Европа, който спечели", обясни Маркова в "България сутрин".

Студентите споделиха още, че са се подготвяли усърдно за състезанието шест месеца преди това.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.