Доналд Тръмп загуби подкрепата на таблоида "Нешънъл Инкуайърър"

Изданието с години открито изказваше подкрепата си към държавния глава

13.12.2018 | 14:27 Редактор: Велислав Филипов
Доналд Тръмп загуби подкрепата на таблоида

Доналд Тръмп загуби един от най-големите си поддръжници в медийните среди – таблоидът "Нешънъл Инкуайърър“. Изданието с години открито изказваше подкрепата си към държавния глава.

Разривът в отношенията между Доналд Тръмп и таблоида започна през лятото, когато внезапно изданието превключи от възхвалителни статии за президента и нападки срещу неговите критици до класически клюкарски заглавия за местни знаменитости. Мнозина решиха, че това е просто случайност – но сгрешиха.

"Нешънъл Инкуайърър“ е част от компанията American Media. Нейн собственик е дългогодишният близък приятел на Доналд Тръмп – Дейвид Пекър. С години таблоидът открито подкрепяше държавния глава, включително и по време на президентската му кампания, като публикува материали срещу неговия опонент – Хилари Клинтън. 

По-рано тази година, позовавайки се на анонимни източници, авторитетното списание "Ню Йоркър“ разкри, че през 2015 годинна "Нешънъл Инкуайърър“ подписва договор за ексклузивност с портиер на хотела "Тръмп Тауър“, който твърди, че има информация, че настоящият президент е баща на детето на една от служителките. Историята обаче така и не е публикувана от таблоида.

Всичко обаче се променя, когато американската прокуратура погва Пекър. Според разследването той е подпомагал действията на бившия адвокат на Тръмп, Майкъл Коен – наскоро осъден на три години затвор за купуване на мълчанието на жени, за които се предполага, че са имали интимни отношения с неговия клиент. Тогава започва и обтягането на отношенията между медията и Тръмп.

По време на разследването от "Нешънъл Инкуайърър“ са иззети документи и записки, свързани с президента. Благодарение на тяхното съдействие, медията и Пекър сключват сделка с прокуратурата и получават имунитет. Подкрепата към държавния глава секва. Самият Пекър отказва да коментира отношенията си с президента, но потвърждава, че неговата компания е подпомогнала в разследването на Майкъл Коен.