Наркотрафик в руско посолство... И накрая 6 арестувани!

Схемата: Кокаин в чували от Аржентина се праща в Русия, за да бъде продаван в Германия

23.02.2018 | 16:33 Редактор: Иван Берберов
Наркотрафик в руско посолство... И накрая 6 арестувани!

Шест души бяха арестувани по подозрения в трафик на наркотици по време на международна операция. Арестите бяха извършени, след като преди година, властите откриха близо 400 килограма кокаин в руското посолство в Буенос Айрес.

Сред арестуваните са руският дипломат Александър Чикало, за когото се смята, че е в основата на схемата, и полицаят Иван Близнюк, обвинен в прехвърлянето на наркотика през границата. 

Операцията започва през декември 2016 година, след като властите в Буенос Айрес откриват наркотика скрит в 16 чувала за брашно.

"Руският посланик, заедно с трима членове на руските федерални сили за сигурност, се обърнаха към мен с подозрения, че на територията на посолството се укриват наркотици", обясни министърът на сигурността в Аржентина Патриция Булрих.

Властите на двете страни предприемат тайна операция, за да заловят трафикантите. Заменят наркотика в чувалите с брашно и поставят проследяващо устройство. 

Чувалите с брашно са заминали за Русия през 2017 година, където агенти на аржентинските гранични служби са извършили два ареста. Предполага се, че наркотикът е бил предназначен за продажба в Германия, където пребивава и ръководителят на групировката. Той се издирва с международна заповед за арест.