Властта и харченето на средства по "втория начин"

Доколко "уморена" от управлението е партия ГЕРБ

02.02.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Властта и харченето на средства по

Продължават многобройните и силно поляризирани оценки (със значителен превес на негативното) за управляващата ни партия. Повече от 12 години след началото и близо 10, през които бе развиван този властови проект у нас, това е очаквано, логично и лесно обяснимо. Същевременно съзнаваме колко сложно, неблагодарно и мъчно се анализира и прогнозира състоянието на управляваща партия от вида на ГЕРБ. Заявена като "дясноцентристка и либералконсервативна", днес ГЕРБ няма ясна идеология и последователни и предвидими действия. По своя социален и качествен състав ГЕРБ съвсем не е дясноцентристка, а още по-малко - либерална и консервативна. След грубо наложения отвън консенсус между ръководствата на политическите сили у нас за приемане на т. нар. "евроатлантически идеи и ценности", важно, желано и приложимо от ГЕРБ е всичко, което е печелившо. Доколко е "уморена" от властта партията ГЕРБ? Какви резултати следва да очакваме от нея на изборите за Европейски парламент и за местна власт у нас? Каква е средносрочната перспектива за участието на ГЕРБ и ръководения от Борисов екип във властта? 

Част от анализите, коментарите и прогнозите за политическата обстановка у нас включват въпроси за състоянието и действията на партиите и коалициите в България. Повечето експерти ни предлагат динамични оценки: за властта - доколко и как решават проблемите за развитието на държавата, финансите, икономиката и обществото; и за опозицията - в каква степен успяват да се превърнат в истинска алтернатива, която осигурява реална конкуренция и гарантира липсата на монопол от властниците. 

Какво е актуалното състояние на основните парламентарни политически партии и коалиции? А на извънпарламентарните? Каква е "видимата" и "невидима" картина в обществото? 

Анализи и коментари в студиото на "Q & A" на  политологът д-р Теодор Славев, икономистът д-р Светлин Танчев, както и депутатите  Спас Гърневски от ГЕРБ и  Надя Клисурска от “БСП за България”, по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>