Първан Симеонов: Едва ли и този път ще минем без купуване на гласове

Гражданският натиск има ефект върху партиите, коментира политологът

05.09.2014 | 11:46 Редактор: Мариета Иванова
Първан Симеонов: Едва ли и този път ще минем без купуване на гласове

Предизборната кампания за вота на 5 октомври няма да е по-различна от предходните и „едва ли ще минем без купуване гласове“, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Първан Симеонов. Той допълни, че в последните близо три години се намираме в постоянна предизборна кампания, предвид многото протести- започнали със събитията в Катуница, намерили израз в обществото недоволство срещу законопроекта АКТА, срещу проучванията за шистов газ и политическите събития през 2013 и 2014.

„Тези протести бяха съпътствани от постоянно обществено напрежение и скандал. В този смисъл сме в постоянна предизборна кампания,“ посочи политологът.

На въпрос на водещата Йоанна Николова дали политиците са си взели поука от многобройните протести, Симеонов отговори утвърдително.

„Имаше много сериозен граждански натиск. Виждате, че голяма част от партиите все по-често говорят за сериозно гражданско присъствие. Виждате, че много от партиите бяха принудени да се разделят със старите си лица. Двете най-големи партии в период на година- година и половина преживяха много сериозни сътресения на тема протести и вероятно имат обеца на ухото“, коментира политологът.

Експертът посочи, че предизборната кампания ще е важна от гледна точка на това дали ГЕРБ ще успее да мобилизира достатъчно гласоподаватели, за да формира мнозинство в следващия парламент. Симеонов посочи, че вече се наблюдава промяна в реториката на партията на Борисов и че вече се чуват изказвания за 110 депутати от ГЕРБ в следващия парламент, правителство на малцинството, коалиция с Реформаторския блок и т.н.

„Затова ще е важна тази кампания. Не веднъж сме виждали ГЕРБ да успява да мобилизира целия наказателен вот на терена. Въпросът е дали този път ще успее да направи това“, посочи Симеонов.

Експертът подчерта, че по-малките политически формации, като „България без цензура“ и „Националния фронт за спасение на България“ също ориентират посланията си към в посоката на наказателния вот и дори срещу цялата политическа прослойка.

„Що се  отнася до БСП и ДПС- другият политически блок, те са в най-ниската си точка от години насам“, коментира Симеонов.

Вижте цялото интервю от видео файла.