ГЕРБ планира въвеждане на нов данък за физическите лица

Ако поемат управлението след 5 октомври, от партията на Борисов обещават инвестиции в Северозападна България

04.09.2014 | 17:08 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ планира въвеждане на нов данък за физическите лица

ГЕРБ ще запази плоския данък, но възнамерява да въведе нов. Това е записано в управленската програма на партията, която беше представена днес.

Ако ГЕРБ управлява в следващите 4 години, ще инвестира годишно и 1 милиард лева в Северозападна България и планинските райони.

„Агенция митници“ и „Националната агенция за приходи“ ще бъдат обединени предвиждат от ГЕРБ ако получат властта.
Бъдещата финансовата политика на партията предвижда общините по желание да определят допълнителна ставка до 2% над данъка върху доходите на физическите лица.

Събраните средства от тази надбавка ще останат за общините.

„По този начин освен, че ще правят децентрализирана икономическа политика, те за първи път ще могат да правят децентрализирана данъчна политика по отношение на прякото облагане на доходите,“ поясни бившият заместник-министър на финансите Владислав Горанов.

Управленската програма на ГЕРБ не предвижда замразяване на доходите.

Партията има намерение да либерализира енергийния пазар, както и да размрази проекта „Южен поток“, но при спазване на европейското законодателство.

Икономиката, енергетиката и туризма ще получат самостоятелни министерства.

ГЕРБ обещава и да подпомогне финансово на 500 хиляди енергийно бедни семейства. Предвиждат се пари за саниране на домовете чрез мащабна програма.

„В рамките на тази програма ще бъдат финансирани междуфамилните жилищни сгради със 100% безвъзмездна помощ,“ поясни ексенергийния министър Делян Добрев. - „Общият размер на тази програма трябва да бъде 2 млрд. лева, с които ние ще успеем да санираме повече от половината еднофамилни жилищни сгради в страната“.

В сферата на регионалното развитие партията планира всяка година да инвестира по 1 милиард лева в Северозападна България и планинските райони. В плановете фигурира и тунел под Шипка, както и завършване на аутобаните „Марица“ и „Струма“.

Основен приоритет ще бъде магистрала „Хемус“.

Парите за всички тези обещания от ГЕРБ смятат да намерят в европейските оперативни програми.

Ако партията спечели изборите, ще работи за намаляване на здравно неосигурените. Ще продължи с пенсионната реформа.
Промени се предвиждат също в образованието и съдебната система.