БНБ: Банковата система, вкл. КТБ са с висока ликвидност и работят нормално

17.06.2014 | 19:00
БНБ: Банковата система, вкл. КТБ са с висока ликвидност и работят нормално

Българската народна банка заяви по повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка.

"БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.

Както е известно, централната банка се ръководи единствено от обществения интерес и винаги е стояла над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства. Ето защо БНБ подчертава, че запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното й функциониране е в интерес на страната и на всеки български гражданин и призовава всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения" - се  казва в официалното съобщение на БНБ.

 

Управителният съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) изразява безпокойство от публичните опити за необосновано замесване на банкови институции в ситуации, несвързани с тяхната дейност и продиктувани от определени политически или икономически интереси. Това се казва в съобщение на асоциацията, цитирано от БТА.

В своето становище от асоциацията посочват, че подобни опити са неприемливи и опасни, не само за отделната банкова институция, но и за репутацията на банковата система.

„АББ, като представляваща един от най-важните сектори, гарантиращи икономическа стабилност на страната, най-настойчиво призовава съответните институции и медиите да не въвличат безотговорно банкови институции в решаването на спорове от политическо, бизнес или друго естество, както и да не толерират неаргументирани негативни коментари и внушения спрямо тях”, се казва още в изявлението на асоциацията.

За тях подобни въпроси следва да се решават със средствата на закона, морала и етичните принципи в обществото, единствено и само в името на неговия интерес.