Концепцията на Цайтгайст представя режисьорът Питър Джоузеф

Гледайте първия от поредицата филми за идеята на движението – днес (14 ноември) от 21.00 часа.

14.11.2011 | 16:32
Концепцията на Цайтгайст представя режисьорът Питър Джоузеф

Ако напишете в Гугъл думата Цайтгайст, ще излязат 29.8 милиона резултата. Цайтгайст е едно от най-популярните търсения в интернет. Какво означава? Духът на времето или културният, интелектуалният, етичният, духовният, и политически климат на една нация, на група от хора, на обществото. 

Концепцията за "Духът на времето" идва от времето на Йохан Готфрид фон Хердер и други немски романтици, дейци на Просвещението, но става значително по-популярна с  Хегеловата "Философия на историята".

Движението „Духът на времето” започва своята дейност в края на 2008 година. То е  комуникационната част на Проекта „Венера“. 
 Проектът „Венера” е създаден от социалния и инженерен дизайнер Жак Фреско. Той е роден на 16 март 1916 година в Бруклин, Ню Йорк и днес, на 95 години, продължава активно да твори. Фреско е инженер, дизайнер и футурист. Наричат го Леонардо да Винчи на 20 век. Ярък представител на енциклопедичното познание, истински представител на така наречените самосъздадени хора.
 
Фреско започва да търси отговори за решаването на обществените проблеми след драматичните катаклизми, предизвикани от Голямата депресия от 1933 година.

През 1975 година Жак Фреско полага основите на „Проектът Венера”- център за проучвания и разработки с площ от 85 000 квадратни метра. Там той разработва, развива и прилага своите концепции.

Основната идея на Венера е да се преодолее липсата на устойчивост в света, да въведат нови методи и ценности, които да преодолеят кризата в общественото развитие, да започне преход към нов, устойчив социален дизайн, наречен „ресурсно базирана икономика“ – понятие, въведено от Жак Фреско. Ресурсно базираната икономика е икономическа структура, базирана изключително на стратегическо управление на ресурсите като алтернатива в развитието на човешката цивилизация.
За разлика от монетарния или дори политическия модели, ресурсно базираната икономика (РБИ) прилага пряк технологичен подход към социалното управление. Става въпрос за подновяване на обществените функции чрез най-модерните и доказани научни методи възможни днес, оставяйки след себе си вредните задръжки и последици, които се пораждат от настоящата ни система на финансово обръщение, печалби, предприятия и други структурни и мотивационни компоненти.

Идеите и предложенията на Жак Фреско стават популярни сред по-широк кръг от хора след премиерата на поредицата филми Zeitgeist на режисьора Питър Джоузеф. Последния филм от поредицата със заглавие Zeitgeist: Moving Forward има над 10 милиона гледания само във видео портала YouTube.
Вярна на философията си да бъде платформа за диалог и дебат, в които да се раждат идеи за по-добро, телевизия България он ер ще излъчи поредица от материали за движението Цайтгайст и „Проектът Венера”.