Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

За българската сила

Дан Колов е първият символ на нашата сила

07.01.2019 | 13:41 Редактор: Зара Паталева
За българската сила

Още от древни времена българинът е живеел и оцелявал в условия, които са изисквали той да притежава физическа сила и умения. Голяма ролята за физическото възпитание на българите след освобождението имат швейцарските учители като Луи Айер и хора като генерал Владимир Стойчев. Първоначално мъжете са показвали физическа сила основно в цирковете, там се ражда и интересът към борбата. Може би  първият легендарен представител на българската сила е Дан Колов, изключително популярен и до днес. Борец, който е бил световна звезда.

По време на социализма, освен професионалния спорт и големите олимипийски успехи е имало и интерес към хармоничното тяло. Особено популярни са били турнирите ''Бонсист'' - разказа бившият балкански шампион по културизъм и член на Управителния съвет на федерацията по културизъм Георги Георгиев.

Журналистът Иван Бутовски разказа малко известни факти за историческите личности, нанесли най-големи обиди на българите. За голям българофоб е прието да се приема Чърчил, но не са знае доколко фразите, които му се приписват, са действително казани от него. Известна е и пиесата на Волтер "Кандит", където българите са описани като зловещ народ. Не е ясно защо Волтер е използвал именно името "българи" като символ на нещо лошо. Някои свързват отрицителното отношение към името "българи" с яростната оценка на Западната църква към богомилството, често наричани в Европа като "бугари".

Втора част гледайте тук>>