Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

За желязната ни църква "Свети Стефан"

Мястото, където се ражда българската нация

10.12.2018 | 16:20 Редактор: Зара Паталева
За желязната ни църква

Желязната църква "Св.Стефан" в днешен Истанбул не е просто една църква, това е цял архитектурен комплекс. Това е място, свързано тясно с борбите ни за църковна и национална независимост. Мит е, че в света има само две железни църкви, те са 12 и най-вече са в Латинска Америка, но в Югоизточна Европа единствената църква от желязо е нашата "Св. Стефан", разказа изкуствоведаът доцент д-р Благовеста Иванова.

Професор Иван Дуйчев е наричан "идеалния учен". Той е знаел 15 езика, бил е толстоист и противник на насилието, за него историята е трябвало да гради мостове между народите, а не омраза. На 26 години той вече е част от световната наука. Той е имал уникален достъп да библиотеката на Ватикана и е високо ценен в Рим. През 1941 година е част от екипа създаден от Богдан Филов и  провел в Беломорието и Македония анкетата "Аз съм българин", която събира над 300 хиляди подписа, заради това по-късно е обявен за "великобългарски шовинист" - разказа член кореспондентът на БАН проф. Аксиния Джурова.

Модел за България в културен и религиозен аспект е била Византийската империя, а България е била модел за другите славянски държави. Глаголицата е изключителна азбука, тя надскочила своето време, има дълбока символика, но кирилицата се е наложила понеже е трябвало да бъде ограмотено огромно количество хора, които вече са били свикнали да използват гръцката азбука, а глаголицата е била прекалено сложна. Кирилицата се е наложила и е създадена по прагматични причини, бързата християнизация и ограмотяване на един голям елит. Умберто Еко по време на своето посещение в България е изключително впечатлен от красотата на глаголицата, в нея има и езотерика.

За баща си армейски генерал Добри Джуров, който 29 години е министър на отбраната по време на социализма, Аксиния Джурова разказа, че бил строг човек, типичен военен, отдаден на армията и войниците. Да носиш фамилията Джурова, при такъв баща, е преди всичко отговорност. Една от заслугите на генерал Джуров е, че преходът у нас се случва без да се пролее и капка кръв.

Втора част гледайте тук >>