Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кога е основана българската държава?

За съкровището на Кан Кубрат разказа д-р Мариела Инкова от НИМ пред Bulgaria ON AIR

03.12.2018 | 16:07 Редактор: Зара Паталева
Кога е основана българската държава?

"Съкровището на Кан Кубрат е невероятно богато. То е открито случайно от деца през 1912 година край селцето Малая Перепершчина, тогавашната Руска империя, днешна Украйна. Кракът на едно от децата попада в дъното на един от съдовете, те го носят у дома и първоначално майка им дори смята, че някой е обрал местната църква. След това местните власти се опитват да съберат отсените от селяните съдове и предмети. Събрани са над 800 предмета, 25 килограма злато, 50 килограма сребро. От 1914 година съкровището се пази в Ермитажа" - разказа гл.асистент д-р Мариела Инкова от НИМ в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR.

В съкровището има не един, а четири меча, но най-впечатляващ е този, който е дар от ромейския император. Догодина се очаква мечът на Кубрат да бъде изложен в България. На въпрос на водещия кога всъщност е основана българската държава, Мариела Инкова посочи, че от намерени медальони на император Ираклий в съкровището, може да отнесем основаването на България към 629-630 г.

"Парашутната дружина на Царство България е първообраз на българските армейски командоси. По време на социализма има различни специални части към отделните родове войски, включително и към военноморските ни сили. Българските командоси винаги са били добре подготвени. Днешната 68 бригада "Специални сили" също е на добро ниво. Разбира се има какво да се желае, като финансиране на обучението и въоръжението", разказа авторът на много книги за командосите - писателят Пламен Григоров.

Много се говори за качествата на командосите на света - от руския спецназ до американските тюлени, Френския легион и напоследък за чеченските батальони "Восток" и "Запад", но истинската проверка не са състезанията и легендите, а военните действия, битката.

Пламен Григоров разказа и за преживяната от него кома и за усещанията и чувствата ,които имал по време на това състояние, когато след сепсис и отравяне на кръвта той буквално повече от месец е бил между живота и смъртта.

Втора част гледайте тук >>