Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Забравената легенда Симеон Петров, сложил началото на българската авиация

Той е пилотът, осъществил първия в света нощен полет

11.09.2018 | 11:33 Редактор: Зара Паталева
Забравената легенда Симеон Петров, сложил началото на българската авиация

Симеон Петров е една забравена българска легенда. Той е човекът, който стои в началото на българската авиация. Той е пилотът, осъществил първия в света нощен полет, първото в света кацане с изгасен двигател, така нареченото "доцелно кацане", на което днес се обучават всички пилоти в света. Той е летецът осъществил и първия полет у нас на 13 август 1912 .По време на Балканската война той извършва и първата в света бомбардировка на противникова столица, пускайки 14 бомби над турски казарми в покрайнините на Цариград - разказа в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR, проф. полковник Димитър Недялков.  

По време на същата война той осъществява 18 бойни полета, така че може да се каже, че това е първият в света въздушен ас. През септември 1912 година Симеон Петров заминава на необичайна мисия в Русия, в два стари куфара той носи 25000 златни наполеона с които да закупи от Русия аероплани и да наеме пилоти и механици за предстоящата война с Османската империя. Той се справя с мисията блестящо в изключително кратък срок.  

След края на войните за национално обединения Симеон Петров отново е пръв в това с което се занимава. Започва търговия с грамофонни плочи и велосипеди. Всъщност той създава най -модерното тогава на Балканите студио за производство на грамофонни плочи "Симонавия", което след 9 септември 1944 година е национализирано и се нарича "Балкантон".  

Журналистката Магдалена Гигова разказа за любовните драми в живота на някой български държавници, революционери и  политици в новата ни история. Повече от триста писма на Георги Димитров до жена му Люба Ивошевич са били засекретени по време на социализма, тъй като някой от тях са били доста еротични, а "плътските" желания на са си кореспондирали с идеята какъв трябва да е    моралът на един комунистически лидер и то на такова високо ниво. Според изследванията   на Гигова Димитров   е имал   много любовни авантюри.Освен красивите жени шефът на Коминтерна обичал и хубавите костюми и пурите.  

С особен драматизъм е белязан скандалът между премиерът Стефан Стамболов и военния министър Михаил Савов. Заради писанията в пресата, че Стамболов е имал интимни отношения  със съпругата му, генерал   Савов предизвиква министър-председателят на дуел. Дуелът не е осъществен, но Стамболов подава оставка, която княз Фердинанд неочаквано приема. Може да се каже, че кариерата на този наш голям държавник, приключва заради една глупава любовна афера.  Малко след това Стамболов е жестоко убит.  

 

Втора част гледайте тук >>