Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Имало ли е Първа българска империя

9-10 век България и Византия са по-развити от Западна Европа

25.06.2018 | 11:36 Редактор: Зара Паталева
Имало ли е Първа българска империя

За Първа българска империя може да се говори от управлението Хан Крум, понеже в тогавашната българска държава са влизали множество различни народи. Терминът е използван за пръв път от един велик английски историк Рънсиман, който има особени заслуги пред българската история-заяви в "Операция История"    по Bulgaria ON AIR археологът и историк проф.Станилов. Той смята че войнствените българи на Аспарух не са покорявали славяните, а са търсели разбирателство и съюз с тях.  "България е била държава на много места и в много времена" - обобщи професор Станилов.  

След освобождението за 25 години България постига впечатляващи резултати. Тя става първа икономическа и военна сила на Балканите. Левът става златен. Заслугата основно е на държавници като Стефан Стамболов и Константин Стоилов. Терминът "българско икономическо чудо" не е български, а на чуждите наблюдатели, те наистина са били впечатлени от възхода на нашата страна - разказа доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН.  

С чувство за хумор журналистката Кристина Кръстева разказа за историите на сватбите в българската съвременност ,които е отразявала еклузивно. "Всеки от известните сам преценява дали да е публичен или да държи личния си живот в тайна. Интересът на повечето хора е напълно естествен и така е по целия свят "- каза Кристина Кръстева.  


Втора част гледайте тук >>