Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кой е знакът на българина

Тайните на българската история

17.06.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Кой е знакът на българина

"Българската история е най -неразказаната история в света. Съдбата ни е отредила да живеем на земи, които действително са люлка на световната цивилизация , но все още не умеем да го покажем на останалите" - каза в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR писателят Димитър Недков. "Историята е битка, бойно поле къде всеки народ пази своята национална памет. Ние не правим достатъчно за да браним историята си" - заключи писателя. 

"На 17 юни 1913 година точно преди 105 години България допуска най-съдбоносната грешка в новата си история. По заповед на цар Фердинанд и опиянени от победите в Балканската война нашите войски атакуват гръцките и сръбските части в Македония, започва Междусъюзническата война, в която нашата армия ще се покрие със слава, но политическият ни елит ща загуби всичко- Разказа в „История на водещия" Росен Петров . Според вече сключеният от нас и подкрепен от великите сили Лондонски мирен договор България е получавала цяла Източна Тракия до линията Мидия-Енос което практически е до Истанбул и Галиполи и цяла Беломорска Тракия. Границата ни с Гърция е минавала на няколко километра от Солун, но заради започната война губим това, което сме спечелили с цената на 50 000 човешки живота".  

Това наистина е съдбоносна грешка, но аз смятам, че Великите сили едва ли биха разрешили на Балканите, българският народ да реализира целия си геополитически потенциал. За никой не е било изгодно на
Балканите да има една голяма и прекалено силна България - заяви проф. Андрей Пантев. "Лозунгът ни от онези войни "Всичко или нищо" е бил грешен, който иска всичко, най-често получава нищо".  


Втора част гледайте тук >>