Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Византия не е имало

Днешните гърци не са наследници на Ахил

22.04.2018 | 20:00 Редактор: Зара Паталева
Византия не е имало

Византийска империя и византийци никога не е имало. Имало е Римска империя и ромеи, тоест римляни- заяви категорично историкът Костадин Костадинов в предаването "Операция :История“.“Византия“ е чисто научен термин използван за прът едва през 1557 година. Освен това днешните гърци нямат нищо общо с древните елини – смята Костадинов. Той подари на водещия Росен Петров книгата на немския учен Якоб Фалмерайер „Произход на днешните гърци“,която  развива теорията за по-скоро славянския произход на гърците. На финала на разговора Костадин Костадинов подкрепи думите на Божидар Димитров в "Операция:История“, предизвикали широка дискусия, че Влад Дракула е българин,като посочи факти за българския произход на влашката владетелска династия.  

Бяха припомнени жестокото убийство на Александър Стамболийски, братоубийствените борби ,атентатът в църквата "Света Неделя“ , унищожил почти целия български генералитет. Според Тахов, Стамболийски е имал диктаторски стремежи, Димитров застъпи тезата ,че водачът на БЗНС е  имал заслуги за възстановяването на България след краха в Първата Световна война.  

Райна Дрангова - внучка на великия български офицер Борис Дрангов и дъщеря на видния деец на ВМРО Кирил Дрангов си спомни за убийството на баща си на 8 юни 1946 година. Емоционално тя разказа за чувството за мъст,което дълго я е преследвало и за това как го е преодоляла. По време на социализма   Борис Дрангов дълго време е обречен на забрава, като „великобългарски шовинист“, но през 1968 година, по нареждане на тогавашния министър на отбраната Добри Джуров,името на Дрангов отново почва да се почита.  

Втора част гледайте тук >>