България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Британците вече не искат Brexit, но май е твърде късно

Топката вече е Лондон, категорични са всички в Страсбург

13.03.2019 | 10:25 Редактор: Бойко Димитров
Британците вече не искат Brexit, но май е твърде късно

Великобритания се сблъска челно с исторически избор, който ще промени живота не само в кралството, но и този в ЕС. Късно снощи парламентът на Обединеното кралство отхвърли категорично договорените от премиера Тереза Мей стъпки за плавно излизане от общността. Днес Великобритания трябва да реши дали ще напусне ЕС в края на март или ще даде още време на правителството да договори нови условия. 

Мей заяви, че всеки депутат ще гласува по съвест. Тя очерта и още една възможност - ново допитване дали Великобритания иска да напусне Съюза. В Старсбург са категорични, че всички стъпки вече са направени.

"Всички очакваха сделката да бъде отхвърлена. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа, че не вижда какво повече може да се направи. Мишел Барние, който е специалният преговарящ, заяви, че ЕС е направил всичко, което може и топката вече е в Лондон. Brexit ще бъде една от темите на разговор на евролидерите, които ще се срещнат на 21 и 22 март в Брюксел", предаде пратеникът на Bulgaria ON AIR в Страсбург Цветана Балабанова.

Журналистът Бетина Жотева посочи в "България сутрин", че вече голяма част от британците не искат Brexit. Причината е, че преди две години те просто не са осъзнавали какво ги очаква при напускане на ЕС.

"Британците просто не знаят какво е Brexit и сега разбраха какво ще загубят. Съвсем нормално е да питат отново британците дали искат да напуснат. Мей за първи път заговори вчера за втори референдум. Ще е трудна ситуацията с избора на евродепутати. Никой там не се готви за нищо", заяви Жотева.

Преводачът Рой Хил я подкрепи, като отбеляза, че референдумът за напускане на ЕС е бил подкрепен единствено от възрастни хора с остарели разбирания и такива с нисък образователен ценз.

"Европейският съюз може да реши да не позволи отлагане заради изборите. В момента ситуацията не изглежда да има правилен изход. Референдумът бе чист популизъм. Там гласуваха възрастни хора с остарели разбирания, хора с нисък образователен ценз. Мей предложи една и съща сделка и при двете гласувания", каза той.

Харесайте страницат ни във Facebook ТУК