Графити в подкрепа на пациентите с рак на кръвта бяха изрисувани в София и Пловдив

В рамките на Световния месец на злокачествените заболявания на кръвта бе представен първият у нас художествен проект, посветен на пациентите с рак на кръвта.

28.09.2018 | 11:32
Графити в подкрепа на пациентите с рак на кръвта бяха изрисувани в София и Пловдив

На 27.09.2018 г., в рамките на Световния месец на злокачествените заболявания на кръвта бе представен първият у нас художествен проект, посветен на пациентите с рак на кръвта. Фасади на сгради в София и Пловдив бяха изрисувани от артиста JahOne и екипа на Фондация Visionary с графити, символизиращи надеждата на пациентите с рак на кръвта, че иновациите в лечението на тази група заболявания могат да им дадат нов живот.

Графитите могат да бъдат видени на ул. „Ангел Кънчев“ 27 в София и в двора на Медицинския университет, както и УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив (бул. „Васил Априлов“ 15). Те са реализирани като част от кампанията „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен!“. Инициативата има за цел да повиши информираността по отношение на рака на кръвта и съвременните възможности за диагностика и лечение, както и да привлече общественото внимание към проблемите на пациентите, страдащи от тези заболявания.

Организатори на кампанията са Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

По време на откриването на графита в София, председателят на Българско сдружение „Лимфом“ Пиринка Петрова каза, че двата художествени проекта са още един начин да обърнем вниманието на обществото върху проблемите на пациентите със злокачествени заболявания на кръвта, които никак не са редки.

Проф. Маргарита Генова, председател на Българското медицинско сдружение по хематология, заяви, че през последните години иновациите в хематологията са изключително големи, резултатът от лечението на злокачаствените заболявания на кръвта нараства в пъти, а те вече не са смъртна присъда. „Надявам се с нашия опит и усилия да преобърнем представите на обществото и успехите в тази област трябва да бъдат подкрепяни“, допълни още тя.

Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), добави, че както във всички останали области, така и във фармацията, технологиите се развиват бързо. „Ако преди 30 години лекарите са разполагали с един много ограничен инструментариум, за да се справят с онкохематологичните заболявания, сега този инструментариум е богат“, каза още Деян Денев. Той допълни, че новите технологии, които сега навлизат, обучават имунната система на организма сама да се справя с раковите клетки, като вече има разрешение за употреба на такива терапии, които в рамките на следващите години ще са достъпни и за пациентите в Европа.

Зад инициативата застанаха и Мариета Стойнева и Мартин Монов, които от години са в ремисия след лечение на злокачествено заболяване на кръвта, благодарение на иновациите в медицината и съвременното лечение. Днес те помагат на новодиагностицирани пациенти и техните близки. Информационната кампания бе подкрепена и от радиоводещата Милена Златкова.

Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са основно три - левкемия, лимфом, миелом. Данните сочат, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. В България всяка година се диагностицират около 1500 нови случая. Ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване и е най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.

Повече информация за кампанията може да се намери във Facebook страницата на инициативата „Иновация за живот“, както и чрез специално създадените хаш-тагове #ИновацияЗаЖивот и #животътЕвкръвтами. За отбелязването на Световния месец на злокачествените заболявания на кръвта бе създаден и Frame във Facebook, чрез който всеки желаещ може да изрази съпричастност към пациентите с рак на кръвта, като смени профилната си снимка.