Управление на време за хора без време

Ако искате да свършите нещо, отговорете на два прости въпроса: кога и къде?

14.04.2015 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Управление на време за хора без време

Управлението на времето много често се крепи на списъка със задачи и подреждането на приоритети.

Способността да определим кое е по-важно от друго и усилието да се фокусираме и да го изпълним преди останалите неща са две важни стъпки към организирането на работното ежедневие. В списъците със съвети на  успешните и изключителни  хора винаги има нещо общо, освен страстта към преследване на целта, а именно поставянето на приоритети.

В публикация за Forbes Кристи Хеджис изтъква няколко ключа към умелото управление на време.

1. Започнете с изготвяне на план за деня

Съставянето на план за деня е от изключителна важност. По думите на Хеджис това следва да се направи дори преди проверката на e-mail-а. Тя изтъква, че много често в ежедневието си, което все повече започва да се

Още по темата

подчинява на технологиите, се оказваме управлявани от електронните си съобщения. Все по-често те са не просто причина за загуба на фокус през работния ден, но могат да превърнат служебната комуникация в 24-часово общуване.

С изготвянето на стратегически план, отбелязва Хеджис, може да поставите приоритети и да определите каква ще е най-голямата награда за ценното ви време. Част от съставянето на списък също изисква определена нагласа. И вместо да се чувствате стресирани от изготвения списък, опитайте да се почувствате властта в ръцете си. Авторът на бестселъра за управлението на време „18 минути” Питър Брегман формулира изготвянето на план по следния начин- решете какво ще направи този ден високо ефективен.

Какво реално бихте могли да постигнете, което ще ви отведе напред към целите ви и ще ви позволи да завършите деня с усещане, че сте били продуктивни и успешни?

2. Бъдете безмилостни

Въпреки многобройните молби в хода на деня, дори и да имате желание да свършите всичко и да угодите на всички, реалността е следната- можете да свършите добре само определено количество неща.
Хеджис се позовава на думите на Карън Бърнс, според която важните неща не винаги са спешни.  И обратно. Свършвайки най-важните неща първо, ще се почувствате по-малко стресирани и ще бъдете по-способни да се фокусирате върху останалите нещата от списъка със задачи. В този смисъл бъдете безмилостни към маловажните молби, които отклоняват вниманието от приоритетите ви.

3. Впишете всичко в един календар

 Питър Брегман е убеден, че това, което е вписано в календар, бива изпълнено. Той подчертава, че изготвянето на план със задачи не е достатъчно. Трябва да впишете точките от него в календара си.Това включва и посещението на фитнес, отбелязва Хеджис.

Бергман мотивира убеждението си данните от проучване, което доказало, че хора, които указват къде и кога ще свършат нещо, постигат много по-големи резултати, от тези, които не го правят. За Бергман резултатите са логични: „Ако искате нещо да бъде свършено, решете кога и къде ще го направите. В противен случай, го махнете от списъка си”.

4. Почивайте

Точно така- почивките са от полза за изпълнението на задачите. Редица проучвания сочат, че кратките почивки помагат на много хора да си прояснят умовете и да увеличат мотивацията си. Кратката почивка може да бъде всичко- от излизането на обяд, до изпълнението на пет минутни релаксиращи упражнения или сърфиране в Интернет. Ключът към подобряването на управлението на енергията и концентрацията, а оттам и на продуктивността ви, може да се крие именно в кратките почивки.

5. Откажете се от стремежа към съвършенство

Изискванията в днешно време стават все по-големи и постигането на съвършенство все повече се изплъзва, дори и в най-добрите системи. Всички ние трябва да можем да казваме „не” на работата, която обичаме да вършим, но не можем да управляваме, съветва Хеджис. Тя допълва, че едно от най-милите неща, които можем да направим, е да простим на себе си, след което да продължим и да се поучим от ситуацията. Ключът е в самия опит да дадем всичко от себе си. Много често околните ще ни съдят много по-леко, отколкото ние самите ще го направим, ако се откажем от перфектното изпълнение на задачите.

В крайна сметка важен е крайният резултат  и положението усилие.

Поставянето на приоритети и подреждането им по важност само маркира рамката на успешното представяне, като ни дава възможност да държим случващото се под контрол.