Твърде хубаво, за да е истина

15 от най-разпространените напоследък туристически измами

10.10.2015 | 10:11 Редактор: Константин Томов
Твърде хубаво, за да е истина

 

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

Пътешествията никога не са били толкова достъпни, колкото днес. Но за съжаление прогресът и технологиите, които толкова улесняват превъплъщението ни като туристи, улесняват в еднаква степен и мошениците, които искат да се възползват от него. Някои измами са вече толкова разпространени по цял свят, че няма как да не сте се сблъсквали с тях - например досадникът, който се опитва да пробута роза за приятелката ви в ресторанта и ще ви накара да платите десеторно, само и само да не излезете недостатъчно галантен; или пък уличният натрапник, който иска да ви изплете специална гривна "от приятелство" и щом веднъж я завърши върху китката ви, ще поиска заплащане.

 

 

Но има и далеч по-сложни схеми, характерни за определени градове, на които като нищо можете да станете жертва от прекалена доверчивост. Всяка голяма европейска столица е опасна; колкото повече туристи я посещават, толкова по-големи са рисковете. Рим и Париж са пословични в това отношение, но ако се вярва на съюза на британските туристически агенции, всъщност най-много подобни измами стават в Барселона. Ето и някои от най-популярните "хватки", подбрани от Go On Air.

ПРОДАВАЧКА И ТЕЛЕФОН. Докато се опитвате да купите нещо, девойката зад касата говори по мобилния си телефон. Но докато се прави на разсеяна, тя всъщност снима с камерата на телефона номера и секретния код на кредитната ви карта. И после ще се възползва за покупки онлайн.

Къде: Барселона

 

 

ФЛИРТ С НЕПОЗНАТА. "Случайна" среща с ослепително момиче (или симпатично момче) на улицата се превръща в запознанство и покана за по питие. Но внимавайте - съблазнителката ще ви отведе в специално набелязано заведение, където здравеняци-охранители ще се погрижат накрая да платите сметката въпреки безсрамната надценка. В Будапеща даже има специализиран в тази област бар - на втория етаж и достъпен само с асансьор, така че не можете да си тръгнете, без да платите.

Къде: много европейски столици, но особено популярно в Атина.

ПЛАТЕНА ПЕТИЦИЯ. На публично място група младежи - най-често привлекателни момичета - събират подписи върху фалшива благотворителна петиция. Когато подпишете, ще ви накарат да оставите и парично дарение. А ако не пожелаете, едната ще спори с вас, докато другата незабелязано ви пребърква. Лесно ще разпознаете такива ментета - обикновено петицията е на английски вместо на езика на страната, в която се намирате.

Къде: Флоренция, Париж

БОЖИЧКО, ИЗЦАПАХ ЛИ ВИ? В тълпата някой уж неволно оставя огромно петно върху дрехата ви - най-често с кетчуп. Привидно смутен, предлага да ви почисти, а всъщност използва случая да пребърка джобовете ви. В Рим напоследък често се прилага разновидност на това, при която жена внезапно ви подхвърля бебето си (обикновено кукла) и докато го държите, обикновено се разделяте с портфейла си.

Къде: Рио де Жанейро, Рим

 

 

СЧУПЕНИЯТ ФОТОАПАРАТ. Безобиден на вид турист ви моли да му направите снимка пред някоя забележителност. Апаратът му обаче не работи, а когато се опитате да го върнете, заради симулирана непохватност той пада на земята и се чупи, а човекът - естествено - иска да го обезщетите.

Къде: Париж, Рим

БАНКА "АНТИНАРИ". Уличните игри от типа "тук има, тук няма" станаха популярни в България с името на банката от сериала "Октопод", но бързо отшумяха. На много места обаче те са си мощна индустрия. Играчът винаги е заобиколен от съучастници, маскирани като туристи - от една страна, така привличат и вас, а от друга, могат да ви оберат, докато вниманието ви е ангажирано.

Къде: Лондон

НАМЕРЕНИЯТ ПРЪСТЕН. Докато се разхождате, до вас някой внезапно вдига пръстен от паважа и пита вие ли сте го изпуснал. Щом отречете, човекът ще се престори, че го оглежда внимателно, ще ви покаже печата, който уж удостоверява, че е чисто злато, и после ще предложи да ви го продаде на привидно изгодна цена. Привидно, защото пръстенът е фалшив и човекът сам го е изпуснал.

Къде: по цял свят, особено разпространено в Париж.

ХРАНА ЗА ВКЪЩИ. Много популярна в Америка напоследък, тази измама включва фалшиви листовки за доставка на храна, пъхнати под хотелската ви врата. Цените са много изгодни, но храната никога няма да пристигне - целта на мошениците е просто да вземат номера на кредитната ви карта.

Къде: САЩ

ХОТЕЛСКИ ИНСПЕКТОРИ. На вратата на стаята ви се чука. Двама мъже се представят като инспектори от хотела, които искат да погледнат нещо по стаята. Докато единият ви заговаря, другият ще прибере всички ценности, които види. Алтернативата е обаждане по телефона, обикновено много рано сутрин, с което от "рецепцията" искат да потвърдите номера на кредитната си карта.

Къде: Барселона

ВАКСАДЖИЯТА. Човекът предлага да ви лъсне обувките безплатно. Но всъщност накрая ще ви поиска двойно. Или пък ще обяви учудващо ниска цена, но накрая ще се окаже, че това е било само за едната обувка. Особено наглите мошеници може да задържат едната ви обувка, докато не им платите.

Къде: Истанбул

 

 

БИЛЕТ ЗА ЛУВЪРА. Докато чакате на фантастично голяма опашка пред някоя забележителност, се приближава местен и предлага да ви продаде своя билет с умерена надценка. В девет от десет случая билетът е фалшив, но ще го разберете чак на входа, когато е твърде късно.

Къде: Париж

БОСИЛЕК ЗА ЗДРАВЕ. На много места в Мадрид, особено около парка Ретиро, дебнат старици, които искат да ви "подарят" стръкче босилек или розмарин за здраве. Щом ви го подарят, очакват някоя монета в замяна, и ви заплашват да ви прокълнат, ако не дадете.

Къде: Мадрид

БАВЕН КАСИЕР. Не е точно измама, но на много популярни сред туристите места продавачите имат навика да броят досадно дълго рестото ви, правейки неочаквани паузи, за да ви подлъжат да не дочакате цялата сума. В непозната среда туристите рядко се сещат да преброят рестото си.

Къде: Навсякъде.

НЕСРЪЧЕН ДИЛЪР. Таксиметровият шофьор услужливо предлага да ви снабди с лек наркотик на много добра цена. В момента на доставката внезапно се появява мним полицай и се налага да платите доста голям подкуп, за да не ви "арестува".

Къде: Тайланд

ФАЛШИВА БЕЛЕЖКА. В Индия все по-често туристите стават жертва на мними (а понякога и на истински) лекари, които им искат умерен подкуп, за да им издадат фалшива фактура за лечение, по която после да получат много пари от здравната си застраховка. Застрахователите обаче са наясно със схемата и обикновено отказват да платят.

Къде: Делхи

---

* Статията е публикувана в списание GO ON AIR, брой 32 / 2015