Хакери в хладилника

Телевизорите, автомобилите и дори печките ни стават свързани в интернет. Което може да ни направи небивало уязвими

07.08.2015 | 09:52 Редактор: Константин Томов
Хакери в хладилника

 

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

Американците първи изковаха термина “internet of things” - интернет на нещата. Най-общо той означава, че постепенно всички пособия в живота ни - а не само компютрите - ще станат свързани в глобалната мрежа. Това вече се случи с телефоните ни и в момента се случва с автомобилите. На ред са хладилниците, печките, пералнята, климатикът, дори пейсмейкърът, който поддържа сърцето ви. По всяко време, където и да сте, ще можете да установите връзка с уредите си и да ги управлявате от разстояние. Което несъмнено звучи чудесно, освен един смущаващ въпрос: ами ако някой друг го направи вместо вас?

 

ОГЛЕДАЛЦЕ, ОГЛЕДАЛЦЕ

Забравете за злата мащеха от "Снежанка". Съвсем скоро и вашето собствено огледало ще може да ви казва как изглеждате и дори в какво състояние е здравето ви. Проектът Wize Mirror се разработва от консорциум на компании от 7 европейски държави. В основата му е софтуер, който може да дава здравни диагнози въз основа на изражението на лицето ви. И освен това ще следи теглото ви и колко пушите и пиете.

 

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, че някой установи дистанционен контрол върху компютъра в автомобила ви и го принуди да катастрофира. Всъщност не е нужно дори да си представяте, защото през юли американски хакери направиха подобна демонстрация, задействайки дистанционно спирачките на един Jeep Cherokee. Миналата година пък хакери предупредиха, че в софтуера на някои самолети може да се проникне от обикновен смартфон (междувременно тази пролука бе премахната).

През 2014 в САЩ бе разкрит един от най-мащабните удари на хакери - те бяха поставили под свой контрол над 5 милиона домашни видеорекордера и ползваха изчислителната им мощ, за да добиват биткойни. За жертвите щетите не бяха кой знае колко големи - по няколко допълнителни цента към сметките за електричество. Но умножени по пет милиона, резултатът е внушителен. Пък и това, по всичко личи, е само началото.

Ами ако някой се докопа до контрола върху пейсмейкъра на сърдечноболен? Или върху инсулиновия инжектор на диабетик? И двете предлагат съвършена възможност за неразкриваемо убийство. Или пък, както подметна The Economist, ако крадците хакнат къщата ви и по разхода на електричество отгатнат кога не сте у дома?

 

       Google car - проектът на Google за самоуправляващ се автомобил. Според експертите технологията е почти готова за масово приложение. Но дали е достатъчно защитена?

 

СЛЕД ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ на постоянна война с хакерите компютрите ни вече са относително защитени. Но все още никой не предлага антивирусен софтуер за колата и за печката, или за чисто новия ви смарт телевизор. Нещо повече - самите производители в тези области нямат никакъв опит в областта на киберсигурността. Горчивият опит на компании като Microsoft и Google ги научи, че най-добрата защита е да направят кодовете си открити и достъпни. Но това все още е еретична мисъл за производителите на автомобили или телевизори, които ревниво пазят тайните си. Макар че едва ли ще ги опазят от хакерите.

---

 

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 61 / 2015