Кукерско шествие в Благоевград

12 групи дефилираха в центъра

10.01.2016 | 20:00
Кукерско шествие в Благоевград

Хиляди кукери завладяха улиците на Благоевград. 12 групи дефилираха и показваха умения пред специално жури. 6 месечната Юлияна бе най-малкият участник.

Въпреки крехките си месеци шумотевицата на кукерския фестивал не разстрои малката Юлияна. Майка й се включва в традиционния фестивал още от дете.

"Тъй като в нашето семейство се спазва традицията всеки един да се прави на сурва и решихме, че няма да я подмине и затова решихме още веднага като се роди да я направим на сурва. Тя дори не трепва в такава атмосфера", каза майката.

По време на фестивала стана ясно, че някой участник е спечелил 200 хиляди лева от тотото, а банкер с куфарче го издирваше да му ги даде.

С всяка изминала година все повече момичета се включват в кукерските дефилета.

"От малка се правя имам стимул и майка ми, и баща ми, и брат ми.. Не е странно, забавно е, хубаво е да скачаш тука. Хората ти се радват много е приятно", каза малка участничка.

Кукерският фестивал се разраства с всяка една година и това е причината от община Благоевград  да обмисля преместване на по-широко място.

"Може би най-удачното място ще бъде онези 62 декара в бившите казарми, които в момента знаете, че прочистваме и този терен ще бъде общински. Мисля, че е най-подходящото място едно подобно събитие", каза Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград.