Н. Василев: Съвсем скоро можем да станем свидетели на паритет между еврото и долара

Увеличаването на лихвите в САЩ ще е положителен сигнал за икономиката, смята изпълнителният директор на Експат Капитал

09.09.2015 | 16:49 Редактор: Свилен Колев
Н. Василев: Съвсем скоро можем да станем свидетели на паритет между еврото и долара

Съвсем скоро можем да станем свидетели на паритет между еврото и долара. Това прогнозира изпълнителният директор на Експат Кепитъл Николай Василев в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR, излъчено на 7 септември.

Още по темата

Той смята, че краткосрочно пазарите се съвзеха от разпродажбите, белязали месец август, защото част от загубите вече са компенсирани, но „нямаме кристално кълбо, за да знаем какво ще стане през следващата година“.

„Нищо драматично не се случи, освен че имахме един неприятен месец август. Т.е. това е все едно едно лято да бъде малко по-студено от миналото лято. Пазарите дългосрочно би трябвало да бъдат в добро настроение“, изрази оптимистичните си очаквания Василев, като подчерта, че те ще бъдат такива, освен ако няма големи катастрофични катаклизми или войни в световен мащаб.

Изпълнителният директор на Експат Капитал се спря и на паричната политика на централните банки в Европа и САЩ и въздействието им върху пазарите.

„ЕЦБ ще печата още пари, и то много, което е добре за финансовите пазари“, коментира Василев, който  бе вицепремиер и министър с ресори икономика, транспорт, съобщения и административната реформа в периода 2001-2009 г. Той се надява това да успее да съживи европейската икономика, която от години не е в добра форма, но добави, че чрез печатането на пари не се изгражда достатъчно доверие.

Припомняме, че миналата седмица ЕЦБ занижи прогнозите си за инфлацията и икономическия растеж на еврозоната през тази и следващите две години.

„Това (програмата на ЕЦБ за количествени улеснения – бел. авт.) е зле за еврото и добре за долара, на което ние разчитаме. Така че смятаме да играем върху доларовата карта отново през следващите месеци“, разкри Василев намеренията на Експат Капитал в контекста на разминаващите се парични политики от двата бряга на Атлантическия океан. Той изрази надежда, че скоро може да бъде установен паритет между еврото и долара.

„Докато в САЩ отдавна думата „криза“ е забравена и говорим за връщането към рекордно ниската безработица, то в Европа като че ли от доста време насам няма добри новини“, продължи той.

Ако Фед вдигне лихвите, това психологически ще увеличи стойността на долара. Според Василев това може да се окаже лека спирачка за икономиката, но той оцени, че в момента щатската икономика „върви на по-бързи обороти“.

Директорът на Експат Капитал смята, че има достатъчно аргументи за това Фед да не вдига лихвите, като например рекордно ниските лихви в други държави, голямата несигурност по света и силния долар през последните 12 месеца. Според него обаче надделяват факторите за това защо лихвите трябва да се вдигнат с 0,25 пр. пункта.

„На първо място, защото вече от много години се говори, че Фед трябва да ги увеличи. Парадоксално, пазарите биха приели това положително, защото ако отново не вдигне лихвите, може би всички ще прочетат това като липса на сигурност, че икономиката ще се развива“, каза Василев. Той е на мнение, че сигналът трябва да бъде в положителна посока относно състоянието на икономиката, и допълни, че след евентуалното повишение с 0,25 пр. пункта лихвите отново ще бъдат доста ниски.

Василев изрази своите опасения за това дали евентуален отказ от вдигане на лихвите от страна на Фед следващата седмица няма отново да „облее със студен душ“ пазарите.

„В момента за повече от едно покачване в следващите от 6 до 12 месеца не говорим. Т.е. говорим дали изобщо ще има поне едно. Според мен ще има сега. Ако няма сега, то трябва да е следващият път“, прогнозира Василев и добави, че първосигналната реакция на пазарите по отношение на тези новини трябва да е негативна, но в средносрочен план ще се съвземат.

По негови думи за пазарите на акции и облигации ще остане въпросът „защо след 10-годишно затишие Фед реши чак сега да вдигне лихвите“.

Цялото интервю с изпълнителния директор на Експат Капитал Николай Василев гледайте във видеозаписите

Част I

Част II