Алтернативи за инвестиране в лъкатушеща Европа

Николай Майстер, изп. директор на Интеркапитал Маркетс

11.03.2015 | 10:18 Редактор: Дориана Ранкова
Алтернативи за инвестиране в лъкатушеща Европа

Николай Майстер смята, че ефекта от гръцката дилема започва да избледнява. Пазарите ще започнат да търсят нова "драма", за която да се притесняват. А за Южната съседка най-вероятно ще говорим още 20-30 години, тъй като проблемите там няма да се разрешат с поредния транш пари, добави изпълнителният директор на Интеркапитал Маркетс. Мерките, които бяха представени пред Брюксел бяха по-скоро аматьорски.

 

Спадовете от последния ден на пазара на акции обаче може да отнесем по-скоро към лоши макро данни от Китай и очакването по-рано да се качат лихвите в САЩ. Отделно пазарът сам търси повод за корекция, смята Майстер. Пълна калкулация в цените на акциите на очакванията на пазара за подобрение от количествените улеснения в Европа, все още няма, но няма и еднозначни отговори  и не може да кажем, че всички акции ще имат ръст.

 

Лесните пари обаче се харесват на пазарите, смята Майстер. Компаниите с профил износ не са за пренебрегване, но ако той е насочен към Китай може да имаме резерви, а ако например е към САЩ, тогава е по-обещаващ. Големи, стабилни компании, които обхващат сравнително високи дивиденти са интересни също. Николай Майстер смята, че е важно, да се следят секторите и да се имат предвид и законовите промени, към които са предразположени някои от страните членки на ЕС и какви мерки предприемат за борбата с кризата.

 

Депозитът като ниско рисков актив, ще отслаби влиянието си поради ниската доходност клоняща към 0, коментира гостът. Майстер даде пример с Полша и разпространен начин за инвестиране там - в рамките на 50 000 до 100 000 злоти (25-50 000 лева) си правят портфейл с малки емисии облигации, на малки компании, които често не са и листнати. Обезпечени са с имоти или активи, които има реална стойност. Срокът на тези емисии е 2-3 годишен и доходността им е между 7 и 10%. Това там се смята за алтернатива на депозита, с малко повече риск, но пък оправдан, смята Майстер.

 

За пазара в САЩ и има ли причини да говорим за балони, може да чуете в края на интервюто в студиото на Инвестбук, водещ Дориана Ранкова: