България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КЗП установи: Не се продават цигари на територията на училища!

При направени 796 проверки, най-честият проблем е с ценоразписа на търговските обекти, посочи Димитър Маргаритов

09.01.2018 | 08:13 Редактор: Иван Берберов
КЗП установи: Не се продават цигари на територията на училища!

След редица публикации в социалните мрежи за продажба на алкохол и цигари на територията на училища, Върховната административна прокуратура разпореди масови проверки в цялата страна на търговски обекти. Проверките бяха проведени както от Комисията за защита на потребителите (КЗП), така и от МВР. 

"Извършихме 796 проверки, като 650 са с МВР. Установени са 122 нарушения с 80 акта срещу тях. Вървим към санкции на нарушителите. Няма случай на продажба на тютюневи изделия в близост до училище. Има два случая, в които са се продавали насипни цигари в сравнителна близост до училища. Повечето проблеми са с ценоразписа на търговските обекти", обясни в "България сутрин" председателят на КЗП Димитър Маргаритов. 

Той отбеляза, че допреди година санкциите били драстично високи, дори прекалено високи, за да постигнат своя ефект. От 100 000 лева глобата се намали на 10 000 лева. Това е далеч по-допустима и възможна санкция, подчерта Маргаритов пред Bulgaria ON AIR. 

"Кампанията приключи с тези резултати, тъй като ни бе поставен срок. Но проблемът, разбира се, излиза от рамките на една кампания", категоричен бе той.