Доц. Галина Момчева: Технологиите трябва да са част от обучението от най-ранна възраст

Хората трябва да бъдат обучавани и как да ги използват в контекста на управление на времето, коментира преподавателят от ВСУ „Черноризец Храбър”

23.09.2015 | 09:03 Редактор: Мариета Иванова
Доц. Галина Момчева: Технологиите трябва да са част от обучението от най-ранна възраст

Технологиите са част от живота ни и в този смисъл трябва да бъдат част от обучението от най-ранна възраст, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air доц. Галина Момчева, ръководител на Катедра „Информатика и икономика” във ВСУ „Черноризец Храбър”. Тя подчерта, че не разглежда технологиите през призмата на зависимостите, а през тази на възможностите. По думите й наред с разучването на конкретните функции на дадено устройство, хората следва да бъдат обучавани и как да го използват от гледна точна на времето си. В тази връзка доц. Момчева изтъкна, че е много важно да бъдат възпитавани умения за управление на времето в контекста на използване на технологиите.

Доц. Момчева посочи още, че във ВСУ „Черноризец Храбър” се развиват все повече обучения, в които се включват и хора от практиката. – „Бих се разграничила от клишето "университетите са лоши, фирмите страхотни". Има и добри университети и не толкова страхотни фирми”, коментира тя и призова фирмите да правят рейтинги на специалистите си. – „Да има оценка какви умения има експертът за екипа на компанията, например” поясни тя.

Относно мястото на технологиите в образованието доц. Момчева подчерта, че вижда предимно възможности, които да развият и обогатят медийното съдържание. Тя също така подчерта, че масовото разпространение на технологиите дава възможност на всеки притежател да създава съдържание,  което на свой ред е и предизвикателство за медиите.

По повод технологичната база на университетите доц. Момчева коментира, че има учебни заведения, които успяват да осигурят необходимата им за обученията  техника. Тя изтъкна също така, че набира популярност и друга система за използване на личните устройства на обучаемите в рамките на университета.

Прогнозата на доц. Момчева е, че след няколко години общностите на медиите и образованието все повече ще се интегрират и ще има още по-голяма синергия.

На 5 октомври 2015 медийна група Bulgaria ON AIR и телевизия Bloomberg организират международна конференция „Образование и медии“.