Икономиката се забавя, но петролът поскъпва: ОПЕК свива доставките

Друг фактор, който влияе на цената на черното злато, са санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела
Публикувана: От:

Още по темата

 

Цените на петрола се движат близо до най-високите си стойности за 2019 г., подкрепени от намаляването на доставките от страна на ОПЕК и санкциите срещу Венецуела и Иран, съобщава CNBC. На пазарите обаче влияние оказва и забавянето на растежа в световната икономика.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 1,48% до 56,92 долара за барел, оставайки близо до върха си за 2019 г., достигнат по време на вчерашната сесия от 57,55 пункта. Повишението при сорта Брент обаче е доста по-скромно с 0,03% до 67,10 долара за барел, но също се движи близо около вчерашния си връх от 67,38 долара за барел.

Според анализатори глобалното икономическо забавяне пречи на двата най-търгувани вида петрол да поскъпнат над върховете си за 2019 г., наблюдавани тази седмица.

"Забавянето на икономическия растеж неизменно ще доведе до слабост в потреблението на гориво, а това ще намали оптимизма относно бъдещо нарастване на цените", коментира Бенджамин Лу от брокерската компания "Phillip Futures".

Въпреки забавянето на икономическия растеж от края на 2018 г. цените на петрола нараснаха в началото на годината заради свиването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

ОПЕК заедно с други страни, които не са членове на картела, се договориха в края на миналата година да намалят производството си с 1,2 млн. барела на ден, за да предотвратят пренасищане на пазара. Друг фактор, оказващ влияние върху цените, са санкциите на САЩ срещу износителите Иран и Венецуела.

Но така или иначе най-сериозно ограничение за възходящия тренд на цените на черното злато представлява растящото производство на петрол в САЩ, което през миналата година нарасна с над 2 млн. барела до рекордните 11,9 млн. барела.

Растящата продукция доведе до увеличаване на запасите от петрол в САЩ с 1,3 млн. барела до 448,5 млн. барела през седмицата, приключваща на 15 февруари по данни на Американския петролен институт, предаде Investor.bg.

На стоковите пазари златото се разделя с 0,48% от стойността си до 1341,40 долара за тройунция. Среброто, медта и платината поевтиняват съответно с 1,34%, 0,45% и 0,50%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,08% до 96,59 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,06% до 110,78 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,68% до 0,7116 долара.

Снимка: Pixabay

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )