Работодателите са против нарастването на максималния осигурителен доход

Не са съгласни и с отказа от отпадането на тавана на пенсиите

08.10.2018 | 17:28 Редактор: Ралица Братанова
Работодателите са против нарастването на максималния осигурителен доход

Работодателите са против повишаването на максималния осигурителен доход и отказа от отпадане на тавана за новите пенсии догодина. Това се посочва в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратена до премиера, министъра на финансите и социалния министър, съобщиха от Investor.bg .

 Отказът от отпадане на тавана за новите пенсии от началото на 2019 г. и повишаването на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. се очаква да бъдат заложени в държавния бюджет и бюджета на ДОО за следващата година. 

Оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., смятат работодателите.

Бизнесът смята, че не са отчетени основни принципи на разходопокривната система на пенсионна осигуряване, включително различията в практиката на държавите членки на ЕС и водещите пазарни икономики.

От АОБР настояват за провеждане на незабавна среща с участието на министър-председателя, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика.