От догодина: С близо 30% по-високи данъци за старите автомобили

Тристранният съвет за сътрудничество обсъди промените в данъчните закони за 2019 г.
Публикувана: От:

Още по темата

 

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина. От съвета стана ясно, че се променя начинът за облагане на автомобилите. Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство.

Така от догодина данъците за автомобилите над 15 години се вдигат с около 30%. От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас. Отпада и облекчението за автомобилите с катализатор, които досега се ползваха с по-ниски данъци.

Тристранният съвет реши, че ДДС-то ще остане в същия размер, както е и в момента - 20%, данъкът върху доходите също остава непроменен - 10%. Всички други данъци също остават непроменени за следващата година.

От синдикатите поискаха да се помисли по въпроса със събирането на данъците у нас. Според тях системата е остаряла и е нужна актуализация.

По отношение на бизнеса - няма да отпадне едногодишният финансов одит, който е задължителен за всички фирми. И следващата година всички предприятия ще бъдат задължени да платят за направата на едногодишен финансов одит.

Бизнесът е категоричен обаче, че заради това изискване се харчат милиони всяка година, а в същото време не се постига желаният резултат.

Финансовият министър Владислав Горанов се нае да направи дискусия относно това изискване и да бъде разгледано по-обстойно искането на бизнеса.

Една от най-важните промени, която се прие да влезе в сила от 2020 г. - по предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите. Инициаторът Радосвет Радев, шеф на БСК, пък бе единодушно избран за зам.-председател на Тристранката.

Коментари ( 0 )