България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Автобусни превозвачи скочиха срещу новите екотакси! Плашат с поскъпване на билета

Някои заинтересовани страни вече са завели дело срещу допълнителния данък, обясни Петър Захариев

13.09.2018 | 08:12 Редактор: Велислав Филипов
Автобусни превозвачи скочиха срещу новите екотакси! Плашат с поскъпване на билета

Недоволните от въвеждането на нови екотакси на превозвачите прогнозират поскъпване на билетите за автобусите от общинската пътна мрежа. Според проекта на Министерството на околната среда и водите колкото по-старо е превозното, толкова повече ще плаща неговият собственик пък първа регистрация. 

Въвеждат се и нови продуктови такси за някои категории нови превозни средства. Някои от промените вече са влезли в сила.

Според Петър Захариев от Националното сдружение на автобусните превозвачи обаче тези екотакси вече са платени при произвеждането на автобуса и е незаконосъобразно да се въвежда такъв данък.

"Няма такава практика в Европа като цяло. Купувайки автобус от една за друга, никъде не се заплаща такава продуктова такса. Незаконосъобразна е, защото си противоречи с други закони. Някои заинтересовани страни вече са завели дело и са оспорили таксата в съда. Ако не намерим решение в България, ще се стигне до Европейския съд, където ще имаме успех", категоричен е Захариев в "България сутрин".

По думите му екотаксата вече е въведена от 26 юли и фирми, закупили си автобуси от друга държава, вече са платили близо 2300 лв.

"Всички допълнителни разходи се отнасят към капиталовите разходи. Съответно това може да се отрази върху автобусния билет. Някои сметнаха, че с 5% може да скочи билетът заради тази допълнителна такса. Може да има преориентация към други транспорти, ако още малко поскъпне билетът", допълни още той пред Bulgaria ON AIR.