Иновациите, които 2017 г. създаде

Светът търси решения на проблеми като изчезването на пчелите и страха от роботите

31.12.2017 | 10:52 Редактор: Жанета Нейкова
Иновациите, които 2017 г. създаде

2017 г. донесе цяла вълна от иновации във всякакви области - от транспорта до здравеопазването, логистиката и развлеченията. Ето част от тях, които под една или друга форма могат да променят индустриите и начина, по който живеем. Независимо дали става дума за общуване с роботи или за борбата с изчезването на пчелите, човечеството търси пътеки към новото и полезното.  

Чувствителна “кожа” за роботи

На фона на непрестанните статистики колко точно работни места ще бъдат засегнати от автоматизацията група от учени се опитва да придаде по-човешки облик на роботите. За целта беше създадена чувствителна изкуствена “кожа”, която може да помогне на роботите да усещат допир.

Проектът е дело на екипа на д-р Цундзян Ю от Университета на Хюстън. Той е проектирал материала така, че подобно на човешката кожа да усеща натиск и температура, а освен това може да се разтяга. Екипът, който стои зад изкуствената кожа, твърди, че тя може да има множество приложения - от биомедицински импланти до носими технологии и дигитализирано облекло. Онова, което развълнува най-много научната общност обаче, е възможността за “обличане” на роботите, което пък може да ги направи по-близки до хората и да изтрие част от страховете, които имаме в момента.

Цялата статия прочетете в Investor.bg