Треска за намаления: Българите олекват съв 75 млн. лв. на Черния петък

Скача и броят на онлайн купувачите, които са нараснали до 70,4%

23.11.2017 | 15:10 Редактор: Василена Василева
Треска за намаления: Българите олекват съв 75 млн. лв. на Черния петък

Утре, 24 ноември, е "голямото" събитие - Черен петък. 75 млн. лева ще похарчат българите, според неофициални данни от сектора за банкови разплащания.

Преди 2 години сънародниците ни са се изръсили с над 66,26 млн. лева, за да плащат с дебитни и кредитни карти или предварително са си изтеглили кеш от банкоматите, за да пазаруват онлайн или по моловете, сочат данни на "Борика", цитирани от Dnes.bg

От общата сума повече от 19 млн. лева са минали през ПОС терминали, а от банкомати са били изтеглени или преведени 47,192 млн. лева.

На 28 ноември през 2014 г., когато е бил "евтиният" ден, от картовия оператор са отчели транзакции за 62,352З млн. лева, като отново 47 млн. лева са реализирани през банкомати.

Това означава, че за две години сумата се е увеличила с над 6%, а заради ниската безработица в момента и увеличената покупателна способност на българите се очаква утре сметките ни да се опразнят със 75 млн. лева, което ще е абсолютен рекорд у нас спрямо предишните Черни петъци.

Успоредно с оборотите, които вървят нагоре, се увеличават и проверките и санкциите, които налагат от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

От комисията обясняват, че през 2015 г. контролният орган е направил 180 инспекции и е съставил 11 акта за нарушения. Проблемът тогава е бил, че при частично намаление в магазините не са обявявали групите стоки, за които то важи.

На фона на нарастващия интерес към големите промоции от КЗП през 2016 г. са извършили 266 проверки, а актовете скачат двойно – 22. Тогава, според комисията, търговците не са обозначавали едновременно новата и старата цена на артикула или пък са казвали цената чак на касата.

При друг случай пък намалението важало само при купуване на 2 броя еднакви стоки, например блузи. Така ако потребителят поиска да си купи панталон и риза, или блуза и сако, няма да може да се възползва от отстъпка.

От КЗП не уточняват каква е общата сума на наложените глоби на търговските обекти, тъй като голяма част от актовете все още се обжалват. Въпреки това, ако сложим средна сума от хилядарка, то това означава, че фирмите са платили поне 33 бона за нелоялни практики и то само за Черния петък.

Санкциите за административни нарушения като липса на нова цена например, са от 500 лева до 3000 лева,
а за нелоялни практики, като примера със спестената информация, че намалението ще важи само при покупка на две еднакви стоки, достигат до 30 000 лева.

От КЗП уверяват, че тази година инспекторите ще бъдат нащрек и ще следят внимателно поведението на продавачите и дали по-ниските цени са реални или не са.

Според проучване, което е от преди месец, направено от голям онлайн магазин, все повече хора имат намерение да се възползват от специалните оферти утре.

Любопитно е, че почти 10% имат намерение да направят покупки за между 1500 и 2000 лева, а едва около 5% ще похарчат под 100 лева.

60% от потребителите ще харчат най-много за дрехи и обувки. Между 10 и 13% са ориентирани към всяка една от следните категории: спортните стоки, телевизорите, мобилните телефони, козметиката и малките домашни електроуреди.

Скача и броят на онлайн купувачите, които са нараснали до 70,4%. Тази тенденция бележи ръст от 8,1% спрямо 2016 г.

Половината от анкетираните заявяват, че са отделили между 100 и 700 лева, като 21,1 на сто са предвидили между 200 и 400 лева за Черния петък.

Снимка: Pixabay