България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преди Коледа: Как да не попаднем в капана на нелоялните търговци?

Не се хвърляйте на първата "супер изгодна" оферта, предупреди Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR

20.11.2017 | 08:18 Редактор: Василена Василева
Преди Коледа: Как да не попаднем в капана на нелоялните търговци?

Броени дни остават до Коледа. А с наближаването на празниците започват и големите намаления по магазините. Въпреки приповдигнатото настроение обаче е добре да запазим "потребителско хладнокръвие" и да не се нахвърляме на първите срещнати "супер изгодни оферти", посочи в студиото на "България Сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

"Често пъти зад тези гръмки надписи реално не стои никакво намаление или пък цените не са формирани по начина, по който ни се представят. Българинът става и все по-активен в онлайн пазаруването, където пък предложенията стават все повече и повече. Трябва да сме наясно обаче, че те не винаги са коректни", предупреди той.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Маргаритов посъветва още да правим съпоставки на различните оферти и в никакъв случай да не пристъпваме към покупка на първото нещо, което ни се предложи.

"Тъй като броят на кампаниите е огромен, непрекъснато има случаи, в които се наблюдава нарушение на правилата за предлагането на стоки с намаления. Обявява се една цена, представена като по-ниска. В последствие обаче се оказва, че въпросната стока не е била продавана на по-висока цена поне един месец преди това", допълни още председателят на Комисията за защита на потребителите.

Вижте повече във видеото.