Топлофикационните дружества с 93 млн. лв. загуби

КЕВР обсъди новите цени на парното и топлата вода

24.03.2016 | 12:20 Редактор: Мария Аладжова
Топлофикационните дружества с 93 млн. лв. загуби

Загубите на топлофикационните дружества за 2014 г. възлизат на 93 млн. лева или 10% от оборота им.

Това каза председателят на Асоциацията на топлофикациите Илия Николаев по време на обсъждането на новите цени на парното и топлата вода, цитиран от БНР.

Твърдението му обаче е в противовес на изложената от омбудсмана на България Мая Манолова информация, че за същия период Топлофикация е спечелила приходи в размер на 15 млн. лева от юрисконсултски възнаграждения от дела, заведени срещу гражданите.

Манолова заяви, че именно юрисконсултските такси се използват за неоснователно обогатяване на монополните дружества у нас.

В рамките на провелата се днес среща повечето представители на дружествата се съгласиха с предложението на енергийния регулатор, а именно - поевтиняването на газта да бъде отразено в по-голяма степен в понижаване на цените на тока от когенерациите, за сметка на по-малко намаление на топлоенергията.

Планираното понижение на цените за двете най-големи топлофикации в София и Пловдив е съответно 3 и 0.7 процента.

За преодоляване на изкривяването в системата, регулаторът предвижда цените на тока, произвеждан по високоефективен начин от топлофикациите, да бъдат намалени между 14 и 17 на сто. Тези цени дават отражение върху таксата „Задължение към обществото“, която е част от крайната цена на тока. За поевтиняване на тока обаче ще се мисли през лятото.