Удължен е срокът на експлоатация на VI блок на АЕЦ Козлодуй

Пети и шести блок осигуряват повече от една трета от националното електропроизводство и допринасят за енергийната сигурност

28.01.2016 | 15:34 Редактор: Ирина Георгиева
Удължен е срокът на експлоатация на VI блок на АЕЦ Козлодуй

Подписан е договор по проекта за продължаване на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресцентъра на Централата. Договорът е подписан на 28 януари за изпълнение на дейности по втория етап от Проекта за продължаване на срока на експлоатация на VI енергоблок с изпълнител Консорциум "Русатом Сервис – Риск инженеринг".

Документът е поредната значима стъпка от Проекта, който има за цел продължаване на срока на експлоатация на VI блок до 60 години. Изпълнителят е избран след процедура, проведена съгласно Закона за обществените поръчки, а финансирането се осигурява със собствени средства на АЕЦ "Козлодуй". Проектът за продължаването на срока за експлоатация на двата 1000-мегаватови блока – пети и шести, е от важно значение не само за АЕЦ “Козлодуй”, но и за енергетиката на България. Те осигуряват повече от една трета от националното електропроизводство и с надеждната си работа допринасят за енергийната сигурност на страната.

Документът бе подписан от Димитър Ангелов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, Евгений Салков – генерален директор на “Русатом сервис”, Дмитрий Пашевич, директор на “Русатом сервис – филиал България”, и Богомил Манчев – изпълнителен директор на Риск инженеринг.

На Междуправителствената среща стана ясно, още че Русия има интерес към българския проект за изграждане на газов хъб до Варна. Единствената пречка пред Москва за подкрепа на предлагания от България газов хъб, е липсата на одобрение на Европейската комисия. Това заяви първият заместник министър на правосъдието Сергей Герасимов, който е на визита у нас.