Петкова: Доставките на газ от Русия са много надеждни и сигурни

Темата за енергетиката е една от основните в двустранните отношения България-Русия, поясни тя

28.01.2016 | 14:10 Редактор: Ирина Георгиева
Петкова: Доставките на газ от Русия са много надеждни и сигурни

Доставките на газ от Русия са много надеждни и сигурни, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на пресконференция, свързана с подписания двустранен протокол след Петнадесетото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

"Темата за енергетиката е една от основните в двустранните отношения България-Русия. С нашите руски колеги имахме възможност в един много добър, открит и коструктивен диалог да поставим за обсъждане отделни теми, свързани със сектора. Русия е наш много важен партньор в областта на енергетиката. Тя е наш основен доставчик на петрол, на газ, на ядрено гориво. От друга страна България е много надежден транзитьор на руски газ за Гърция, за Турция, за Македония. Основните акценти в нашата съвместна работа бяха насочени основно към развитието на нашите взаимоотношения в газовия сектор“, посочи министър Петкова." - коментира министър Петкова, цитирана от Агенция "Фокус".

Министър Петкова съобщи, че са обсъдени и приоритетите на България в енергийния сектор.

"Споделените приоритети са за възможността за диверсификация на източниците на доставка на природен газ, концепцията за изграждане на газоразпределителният център на територията на България, както и със статута на този проект и с това, че той трябва да бъде съобразен с европейските изисквания." - поясни тя.