Бежанците и петролът: темите в Давос според Клаус Шваб

Давос 2016

19.01.2016 | 17:05
Бежанците и петролът: темите в Давос според Клаус Шваб

Клаус Шваб, 77-годишният президент на най-престижната бизнес среща в Давос каза, че се тревожи за бъдещето на Европа след падането на цените на петрола и разширяването на неравенството.
В интервю за АП на 19 януари Шваб оправда решението на WEF да откаже поканата за Северна Корея след като Пхенян обяви, че е направил тест с водородна бомба.

"Трябваше да покажем солидарност с глобалното мнение", каза Шваб. "Никога не се поддаваме на натиск и спазваме санкциите на ООН".

Още по темата

Около две трети от всичките 2500 участници на форума в Давос 2016 са хора, вземащи решения в света на бизнеса.

В луксозния алпийски курорт в Швейцария се очакват още вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, премиерите на Великобритания Дейвид Камерън и на Пакистан Вауаз Шариф, германският президент Йоахим Гаук.

 

Още по темата

Петрол

Иранският външен министър Джавад Зариф се очаква да бъде във фокуса на вниманието на медиите след вдигането на санкциите от САЩ и ЕС над Иран на 17 януари, последвано от налагането на нови американски санкции заради тестовете с балистични ракети.

"Разбира се, трябва да приемем измерението на голямото предлагане. Това ме засяга като ефект - социален ефект, който ще се усети в някои страни", каза Шваб.

"Мисля за Нигерия, която зависи толкова много от петрола, за други африкански страни, да не говорим за ефекта върху Русия."

 

Още по темата

Бежанци

Що се отнася до способността на Европа да се справи с притока на над 1 млн. бежанци през 2015, Шваб каза, че континентът се намира "на кръстопът".

"Европа трябва да намери правилния баланс между ценностите си и способността си да ги поддържа, както и да намали напрежението, което постави на изпитание Шенгенското пространство", каза той.

"Тревогата ми в момента за Европа е, че се намира във фаза на дезинтеграция.

Европа ще бъде конкурентно маргинализирана, ако отново се върнем към одтелни държави".

Шваб смята, че солидарността с бежанците е основна европейска ценност:

"Не е въпросът дали трябва сме солидарни или не, а колко можем да ги позволим? Смятам, че още не сме открили верния отговор".

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма