Васко Начев: Цената на петролните продукти у нас трябва е под 1.60 лв.

Това е при стойност на петрола от около 38 долара за барел на световните пазари, коментира той

14.12.2015 | 20:00 Редактор: Мариета Иванова
Васко Начев: Цената на петролните продукти у нас трябва е под 1.60 лв.

Цента на петролните продукти у нас трябва да е около и под 1.60 лв., заяви в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев енергийният експерт Васко Начев. Той уточни, че това е при стойност на петрола от 38 долара за барел на световните пазари. 

По думите му проведените наскоро проверки на бензиностнации са били „прах в очите на слепите“.

Начев уточни, че при тази ниска цена на нефта управляващите са имали възможност по перфектен начин да отработят ситуацията, като „вкарат тази разлика под формата на такси“ и акцизи, определяни от държавата. 

По думите му „някой печели в момента, но за съжаление това не е нито държавата, нито потребителите“. 

„Тази разлика от печалбата, която се формира, не се знае къде отива – остава някъде между търговците, дистрибуторите, складове и рафинерята, която прави преработката на нефта“, коментира Начев и подчерта, че това няма как да се случи без знанието на най-високите етажи на властта. 

Експертът коментира и дебатите за намаляване на вредните емисии в Париж.

„От цялата история ще пострадат най-вече въглищата, защото там са най-сериозните опасения и тенденцията е природният газ да измества въглищата в бъдеще“, заяви експертът.

По отношение на петрола той коментира, че енергийната суровина ще загуби позиции с няколко процента в следващата година, но тези освободени квоти ще бъдат заети от природния газ.