Емил Коралов: Винарите действително са ощетени с промените в ПРСР

Като цяло браншът е ощетен от това, че не е подпомаган от държавата сериозно, коментира той

22.10.2015 | 08:59 Редактор: Мариета Иванова
Емил Коралов: Винарите действително са ощетени с промените в ПРСР

Винопроизводителите действително са ощетени от решението да се приоритезират плодовете, млякото, месото, етеричните и маслените култури по мярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони, коментира в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков собственикът  Gourmet Publishing и организатор на Di Vino 

Емил Коралов. Повод за коментара му стана изразеното недоволство на работещи във винарския сектор. Министърът на земеделието Десислава Танева коментира случая, като подчерта, че в цитираната мярка има заложени приоритетни сектори, а оценката на подадените проекти ще се извърша по точкова система. Тя също така подчерта, че за винарския сектор има отделна 3-годишна програма от 133 млн. евро.
 
„Тези 133 млн., които спомена министърката, са само за лозарския сектор. Те не са за това, което се случва след като гроздето се обера. И винарите разчитаха с тези пари от мярка 4.2 за ПРСР да се подпомогнат технологично“, коментира от своя страна Коралов.

Той допълни, че с промените по мярка 4.2 от ПРСР шансовете за подпомагане на винарите намаляват значително, „тъй като там има една точкова система и те  са 30 точки назад“.

Коларов подчерта, че като цяло смята, че „винарският бранш е ощетен от това, че не е подпомаган от държавата по сериозно“.

В тази връзка той даде за пример утвърдилите се в последните годни на световния пазар винопроизводители - Нова Зеландия, Австралия, Чили, Аржентина и ЮАР.

„Това са държави, които преди около 50 години никой не знаеше, че произвеждат вино, и това, което се случва сега е, защото са силно подпомогнати от своите държави- със средства най-вече“, коментира Коралов.

Той се съгласи с коментара на водещия Ивайло Лаков, че това подпомагане няма как да се случи в рамките на ЕС и отбелязва, че „другите големи производители като Италия, Франция и Испания също са подпомагани“.

 Вижте целия коментар на сайта на http://www.bloombergtv.bg тук.