Десислава Танева: Интересът към ПРСР е няколко пъти по-висок от заложения бюджет

Средствата със сигурност няма да достигнат до всеки желаещ, коментира земеделският министър

21.10.2015 | 09:50 Редактор: Мариета Иванова
Десислава Танева: Интересът към ПРСР е няколко пъти по-висок от заложения бюджет

Интересът към Програмата за развитие на селските райони от земеделските производители е няколко пъти по-висок, отколкото е бюджетът, коментира в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Повод за коментара й стана изразеното недоволство на винопроизводителите срещу механизма за класиране на проекти по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" на ПРСР.

„Бюджетът е такъв, какъвто е договарян няколко години. Това е предмет на споразумение между България и Европейската комисия и не може да бъде променян“, коментира министър Танева.  - „Ние няма как да очакваме аплодисменти от всички земеделски производители за Програмата за развитие на селските райони.  Истината е, че средствата със сигурност няма да достигнат до всеки желаещ,“ заяви тя.

Министър Танева допълни, че има заложени критерии и приоритети и според тях ще тях ще бъдат класирани и проектите по мярка 4.2 от ПРСР.

„Всеки иска да има гаранция, че ще получи пари по програмата. Предвид интереса обаче тази гаранция, трудно може да бъде дадена. Ние не можем да я прилагаме хаотично. Тя е приета с ясно изразени приоритети в политиките. И тези приоритети са към най- чувствителните сектори- плодове, зеленчуци, животновъдство- сектори, които биха довели  до много по-висок продукт от земеделието в България, дори и само да достигнем нивата, които сме имали на развитие,“ коментира министър Танева.

 Тя посочи още, че специално за сектор „вино“ има отделна Лозаро-винарска програма от „133 млн. евро за три години или годишно малко над 40 млн. евро“.

Министър Танева подчерта още, че всички програми, мерки и критерии са минали през обществен дебат.

Тя подчерта още, че „не може да се каже, че краят е предрешен“.  Министър Танева допълни, че след обнародването на мярка 4.2 ПРСР в Държавен вестник ще издаде заповед за откриване на прием на проекти. Тя изрази надежда обнародването да се случи следващата седмица, а приемът да започне до края на година и уточни, че има ясен приоритет по програмата- „той е зеленчуци, плодове и жъвотновъдство“. - „Има още критерии,“ допълни министърът. - „Краят не е предрешен. Какъв ще е краят на класирането зависи от броя на подадените проекти и точките, което всяко предложение ще събере“.

Министър Танева коментира и протеста на агроекологичните земеделски производители на 19 октомври с думите:

"Става дума за една мярка от старата програма за Развитие на селските райони. От нея се възползват 1200 земеделски производители. В новия програмен период променихме условията, за да отговаря на целите, за които е създадена. Това е в малка група хора", каза Танева.

Вижте какво още каза министър Танева на сайта на Bloomberg TV Bulgaria- тук.