Близо 40% от колите у нас са над 20-годишни

България е с най-стария автомобилен парк в Европа, съобщи министър Лукарски

16.10.2015 | 15:55 Редактор: Ирина Георгиева
Близо 40% от колите у нас са над 20-годишни

Близо 40 на сто от автомобилите у нас са над 20 годишни. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след като откри "Автомобилен салон София" 2015г. По думите му България е с най-стария автомобилен парк в Европа.

"В крайна сметка моята цел е покупателната способност на българите да се повишава. Опитваме се да привлечем производители. Привлекли сме доста. Тази година открихме няколко инвестиции, свързани с автомобилната индустрия. Не става дума за производство на готови автомобили от колелото до каросерията - това, в което сме специалисти, е свързано с производството на електронни, механични и други компоненти за автомобилната индустрия." - обясни още Божидар Лукарски.

Автомобилното производство е един от секторите с най-голям потенциал за развитие, смята министър Лукарски. Според него България се разглежда като конкурентна инвестиционна дестинация за производства от автомобилния сектор заради макроикономическата и фискална стабилност и благоприятното географско положение.

"За нас инвеститорите в областта на автомобилната индустрия са изключително важни. Тяхното присъствие в България е един качествен белег за това докъде сме стигнали и оценка за работата ни." - заяви Лукарски. 

В автомобилния сектор работят повече от 100 международни и местни компании, производители на части и компоненти за автомобили, коментира още министърът на икономиката. Той подчерта, че неговата цел като министър на икономиката е да повиши покупателната способност на българина, така че повече хора да имат възможността да притежават нови автомобили.