Total почти не пострада от евтиния петрол

Петролният производител успя да компенсира за спада в цената на петрола.

29.07.2015 | 15:17 Редактор: Велко Каменов
Total почти не пострада от евтиния петрол

Петролният производител и преработвач Total показа, че знае как да се справя, когато петролът е евтин. Печалба на компанията за второто тримесечие на 2015% намалява с едва 2% спрямо 2014 г., когато петролът беше значително по-скъп.

Изгладената нетна печалба на Total за тримесечието достига 3,09 милиарда долара. Продажбите за второто тримесечие също са по-високи от очакваните от анализаторите. Добрите резултатите се дължат на рафинирането, както и на производството , което е нараснало с 12% или с 2,3 милиона барела дневно.

Total планира да намали разходите си с 1,2 милиарда долара през тази година и да продаде активи на стойност 10 милиарда долара до края на 2017 г.

„Моделът на Total, който комбинира производство на петрол с рафиниране, помага на компанията, както и на други компании, които разчитат на същия модел, да се справят със спада в цените на петрола. Евтиният петрол води до ръст в търсенето дори в Европа, където търсенето на бензин и дизел бележеше спад в продължение на години. Големите икономики се представят по-добре, хората шофират повече. В Лондон литър бензин струва 1,1 паунда и това стимулира шофьорите. А това са добри новини за компании, които се занимават с рафиниране като Total”, коментира Хавиер Блас от Bloomberg News.